Politik

Tyske dåser flyder i den danske natur

I alt otte miljøministre har de seneste 16 år anerkendt problemet med dåser i den danske natur. Men problemet er ikke løst endnu.

Med en sort plastik spand på siden og bevæbnet med en skraldetang, cykler Irene Rasmussen flere gange om ugen en tur gennem den lille nordjyske by Uggerby. Her samler hun dåser, der er smidt i naturen. Her ligger der danske dåser, men allerflest dåser fra grænsehandlen.

- Det er noget svineri. Det skal ikke ligge her i naturen. Det skal ligge i en skraldespand, siger Irene Rasmussen.

Normalvis flyder dåser fra grænsehandlen allermest i Sønderjylland, men her i Uggerby, 350 kilometer fra grænsen, flyder de tyske dåser også i naturen.

- Hvis nu jeg ikke gør det (samler ind red.), hvordan ville naturen så se ud? Bare her i Uggerby! Det ville jo ligne en losseplads, siger Irene Rasmussen.

I kampen mod at fjerne tyske dåser fra den danske natur handler regeringen ikke aktivt nok, det mener Christian Rabjerg Madsen.

Halvanden million dåser på 10 år

Siden 2008 har Danmarks Naturfredningsforening ført statistik på, hvor mange dåser de har indsamlet fra den danske natur. Det tal ligger på halvanden million indsamlede dåser. Og her er ni ud af ti indsamlede dåser pantfrie dåser fra grænsehandlen i Tyskland.

Ifølge dem ender de mange dåser i naturen, fordi der netop ikke er pant på dåserne. Derfor er der, ifølge Danmarks Naturfredningsforening, ikke incitament for at returnere dåserne. En stor konsekvens, fordi dåserne tager 500 år om at blive nedbrudt, og at en vigtig ressource går tabt, fordi de ikke bliver genanvendt.

- Jeg synes, løsningen ligger lige for. Når vi kan konstatere, at 90 procent er fra grænsehandlen og ikke pantbelagte, så er løsningen, at vi får styr på den grænseaftale, så der kommer pant på de dåser, siger Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Otte miljøministre – ingen løsning

Siden 2002 har 7 miljøministre alle anerkendt problemet med dåser i naturen, og sagt de ville kigge på en løsning. Men i dag, 16 år senere, er problemet fortsat ikke løst.

Tilbage i 2015 lykkedes det ellers daværende miljøminister Kirsten Brosbøl (S) at lande en aftale med den tyske regering om pant på dåser, der er købt over grænsen.

- Aftalen er først fremmest en miljøaftale. Vi løser her et miljøproblem, lød det tilbage i 2015 fra Kirsten Brosbøl (S).

Men aftalen blev aldrig en realitet. Siden den blev indgået, har den stået stille i EU, hvor den bliver behandlet. Derfor er aftalen aldrig blevet implementeret.

S: Regeringen skal presse på

Socialdemokratiet opfordrer derfor nuværende miljøminister Esben Lunde Larsen (V) til at presse på i EU for at få deres aftale fra 2015 gennemført.

- Jeg kan konstatere, at regeringen intet gør for at sikre, at der faktisk kommer pant på de tyske dåser, så vi får dem væk fra naturen. Og det er til stor skade for naturen og de dyr, der dør, når de kommer til at spise dem, siger Christian Rabjerg Madsen, der er miljøordfører i Socialdemokratiet.

Danmarks Naturfredningsforening opfordrer nu miljøministeren til at samarbejde med den tyske regering om at få sat skub i grænseaftalen.

- Jeg synes simpelthen Esben Lunde Larsen må rette henvendelse til sine tyske kollegaer og sige, nu skal der ske noget. Det er til så stor gene for den danske natur, at der ikke er pant på de dåser, siger Maria Reumert Gjerding.

Vi har ved flere henvendelser forsøgt at få en kommentar fra Esben Lunde Larsen, men han har ikke ønsket at medvirke hos TV 2.

I Uggerby savner Irene Rasmussen også handling fra politikerne, og hun har derfor en invitation klar til ministeren.

- Han burde jo selv være med herude. Og så have set hvor slemt det egentlig står til, siger hun.