Politik

S-medlem går mod partiet og stemmer nej til burkaforbud

Det omdiskuterede maskeringsforbud har skabt røre i flere partier, og Mette Frederiksen har advaret sine partimedlemmer om at stemme imod.

Da Folketinget torsdag førstebehandlede regeringens omstridte maskeringsforbud, der skal komme burka og niqab til livs i Danmark, stemte Socialdemokratiet for.

Men partiets udviklingsordfører, Mette Gjerskov, stemte nej.

- Der skal være en grænse for, hvad vi kan lovgive om inde i Folketinget og ved påklædning, der går grænsen simpelthen for mit vedkommende, siger hun til TV 2.

Uro i flere partier

Forslaget vil gøre det forbudt at gå iklædt de muslimske klædestykker niqab og burka, der helt eller delvist tilslører ansigtet.

Men i flere af de partier, der officielt bakker op om forslaget, har der været intern uro.

Først var der røre i Venstres Folketingsgruppe, hvor Eva Kjer Hansen også har valgt at stemme imod. Så i Liberal Alliances, der endte med at fritstille sine medlemmer uden for regeringen, og hvor man kun regner med et ja fra Henrik Dahl.

Mette Gjerskov har også tidligere udtalt, at hun ikke agtede at stemme for forslaget, selvom formand Mette Frederiksen har advaret sine medlemmer mod at gå imod partilinjen.

Og torsdag, hvor forslaget blev fremsat til førstebehandling i Folketinget, holdt hun altså fast.

Jeg kan ikke se, at vi hjælper kvinder, der bliver undertrykt, ved at sende betjente efter dem

Mette Gjerskov, Socialdemokratiet

Bødskov: - Sådan er det jo

Gjerskov er dog ikke uenig i lovforslagets hensigt – at hjælpe kvinder ud af undertrykkelse. Men hun er uenig i metoden.

-  Jeg ønsker både burka og niqab hen, hvor peberet gror. For det er et symbol på kvindeundertrykkelse. Men jeg kan ikke se, at vi hjælper kvinder, der bliver undertrykt, ved at sende betjente efter dem, siger hun.

Gjerskov har tidligere stemt imod partilinjen i udlændingepolitiske sager, og forventningen er, at hun vil blive sanktioneret i partiet. Men det vil medlem af partiledelsen Morten Bødskov ikke kommentere på.

- Jeg konstaterer Mettes holdning. Sådan er det jo. Men Socialdemokratiets folketingsgruppe har en anden, og den er markant, og den handler om, at vi bakker op om det her forslag, siger han til TV 2.

Udover Mette Gjerskov, der stemmer mod det såkaldte burkaforbud, er der markant opbakning i Socialdemokratiet, siger Morten Bødskov, der er medlem af partiets ledelse. Video: Katja Brandt Andersen

Handler om at hjælpe kvinderne

I de forudgående forhandlinger er det lykkedes Socialdemokratiet at inkorporere en større social indsats i lovforslaget, som Bødskov er tilfreds med.

- Det er jo det, det handler om. Der er kvinder her, der skal have en hjælpende hånd, siger han.

Men Mette Gjerskov mener ikke, at loven vil komme problemet til livs.

- Jeg mener ikke, du kan forbyde dig ud af undertrykkelse, når dem du forbyder, er dem, der bliver undertrykte, siger hun til TV 2.

Skal udløse bøde på op til 10.000

Ifølge justitsminister Søren Pape Poulsen (KF) vil der ikke blive tale om, at politiet skal håndhæve en eventuel lov ved, at kvinderne skal ud af burkaen eller af med niqab'en på åben gade. 

- Jeg skal ikke have betjente, der skal stå og hive beklædningsgenstande af folk. Burkaer eller andet. Det kommer ikke til at ske, siger han til Politiken.

Forslaget er, at en overtrædelse af det såkaldte maskeringsforbud i første omgang skal udløse en bøde på 1000 kroner, som kan hæves til 10.000 kroner, hvis den overtrædes på ny.

Politiet kan bede kvinderne gå hjem, og hvis de bor længere væk, kan de komme med på stationen, hvor de kan hentes af et familiemedlem.

Herefter vil der blive fulgt op på familien med såkaldt social kontrol.