Politik

Enhedslisten ville videresende penge fra omstridt vederlag – nu beholder de dem alligevel

De 131.000 kroner skal blandt andet bruges i "det revolutionære arbejde". Venstre beskylder Enhedslisten for hykleri og dobbeltmoral.

I januar forsøgte Enhedslistens bestyrelse i København at lægge låg på en penibel sag ved at melde ud, at en del af pengene fra et omdiskuteret borgmester-vederlag skulle gå til ”gode formål uden for partiet”.

Men nu viser det sig, at Enhedslisten i København alligevel har valgt at beholde de 131.000 kroner, partiets tidligere teknik- og miljøborgmester i København Morten Kabell har betalt i partiskat af sit omdiskuterede eftervederlag på 501.896 kroner.

Det skriver Jyllands-Posten.

Jeg synes personligt, at det havde været mere klart, hvis pengene ikke var gået ind i partikassen

Eva Milsted Enoksen, medlem af Enhedslisten i København

Ø: Ikke noget moralsk forkert

Ifølge Jyllands-Posten blev beslutningen om at beholde pengene truffet på partiforeningens generalforsamling den 10. marts, men den har ikke været omtalt før nu.

Avisen beskriver, det var planen, at Enhedslisten i København på mødet skulle beslutte, hvor pengene skulle sendes hen. Men efter et medlem havde stillet ændringsforslag om at beholde pengene, vedtog et snævert flertal, at de 131.000 kroner alligevel skulle blive i partikassen.

Tidligere bestyrelsesmedlem Eva Milsted Enoksen var en af fortalerne for at pengene skulle sendes videre, men hun endte med at blive stemt ned.

Hun afviser dog over for Jyllands-Posten, at det er et problem, at pengene bliver i partikassen.

- Jeg synes personligt, at det havde været mere klart, hvis pengene ikke var gået ind i partikassen, men jeg synes ikke, at det er moralsk forkert eller noget i den retning. For mig var det vigtigste, at vi ikke fremadrettet kunne have situationer, hvor folk fik dobbeltløn. Det sørgede generalforsamlingen for ved at ændre vedtægterne, siger Eva Milsted Enoksen til Jyllands-Posten.

- Penge lugter ikke

Jyllands-Posten beskriver også, at det var det nuværende bestyrelsesmedlem Reinout Bosch, der stillede forslaget om at beholde pengene.

I sin begrundelse citerede han blandt andet den romerske kejser Vespasian for, at ”penge ikke lugter”.

Det er, hvad man kan forvente fra den kant

Jakob Ellemann-Jensen, politisk ordfører for Venstre

Har beskyldt andre for grådighed

Diskussionen om Morten Kabells vederlag opstod i december.

Her kom det frem, at den afgående borgmester fik cirka en halv million kroner i eftervederlag fra Københavns Kommune, selvom han begyndte i nyt job i det private fra nytår.

Enhedslistens har tidligere betegnet det som ”grådigt”, da den tidligere regionsrådsformand Carl Holst (V) i 2015 modtog eftervederlag fra Region Syddanmark, samtidig med han fik løn som forsvarsminister. Og derfor har blandt andet Venstre beskyldt Enhedslisten for at være nogle hyklere.

Efter nyheden om, at pengene bliver i Enhedslistens partikasse, er Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, ikke mindre skarp i kritikken.

- Det er, hvad man kan forvente fra den kant, siger han til TV 2.

- Det, man kritiserer andre for at gøre, gør man selv. Når man så bliver opdaget, lader man som om, man vil gøre noget andet, men det vil man ikke. Det er jo dobbeltmoral, tilføjer han.

Skal gå til revolutionært arbejde

Enhedslisten i København vil bruge pengene på ”det revolutionære arbejde”.

Sådan er demokrati – også i et parti. Det må man respektere

Pelle Dragsted, finansordfører for Enhedslisten

Det betegner Jakob Ellemann-Jensen som et ”forfærdeligt formål”.

- Hvis man i ramme alvor mener, at de penge, andre modtager og bruger, er forkerte og dårlige penge, men de penge, man selv bruger på sit politiske arbejde, er gode penge, så hører al ting jo op, siger han.

Ledelsen på Christiansborg vil ikke blande sig

Enhedslistens finansordfører på Christiansborg, Pelle Dragsted, har tidligere udtrykt tilfredshed med, at Enhedslisten i København i januar sagde, at pengene skulle gå til ”gode formål uden for partiet”.

Han har ikke haft mulighed for at stille op til et interview, men skriver følgende i en sms til TV 2:

- Som jeg også sagde det dengang, synes jeg, det var en god beslutning, der blev truffet i bestyrelsen. Men jeg respekterer selvfølgelig, at en generalforsamling for medlemmerne i København har truffet en anden beslutning, som jeg og folketingsgruppen ikke har nogen indflydelse på.

Synes du, det er en dårlig beslutning, generalforsamlingen har truffet?

- Som jeg sagde dengang, synes jeg, bestyrelsen traf en god beslutning. Men medlemmerne har på en generalforsamling taget en anden. Sådan er demokrati – også i et parti. Det må man respektere. Uanset om man er enig eller ej, skriver Pelle Dragsted.

Enhedslistens officielle holdning er, at partiet er imod dobbeltløn.

I toppen af artiklen kan du se, hvad Pelle Dragsted sagde om sagen i december.