Politik

Løkke vil bruge konfliktpenge på velfærd - et forsøg på at gøre sig populær, siger Langballe

Regeringen vil med udmeldingen forsøge IKKE at fremstå som den onde part i den truende konflikt, siger Anders Langballe.

Når regeringen klart melder ud, at de sparede lønkroner fra en eventuel storkonflikt på det statslige område skal gå til velfærd, er det for at lægge låg på en diskussion.

Sådan lyder vurderingen fra TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe.

Ifølge Anders Langballe handler det om, at regeringen vil undgå en debat om, at der fra regeringens side spekuleres i en konflikt.

I 2013 sparede kommunerne en del penge under lockouten af lærerne, fordi de ikke skulle udbetale løn til dem. Og ifølge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil staten i en eventuelt kommende konflikt spare omkring 250 millioner kroner om dagen.

- Udmeldingen kommer for at forsøge at signalere, at der ikke tænkes i det her og for på en eller anden måde at gøre sig populær i befolkningen, siger Anders Langballe.

Pres på regeringen

Kort før påske viste en meningsmåling foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken, at hovedparten af danskerne bakker op om de offentlige ansatte i de tilspidsede forhandlinger om nye overenskomster for omkring 745.000 offentligt ansatte.

Der er dermed pres på regeringen, og det er derfor, Lars Løkke Rasmussen tirsdag slår fast, at de sparede penge skal gå til velfærd.

- Det er et lille forsøg – måske det eneste, statsministeren kan gøre i den her situation – på ikke at komme til at fremstå som den helt onde mand i det her game, lyder vurderingen fra Anders Langballe.

HK: Vi stiller ikke urimelige krav

Hos de statsansatte hilser sektorformand i HK Stat, Rita Bundgaard, statsministerens udmelding velkommen. Men så stopper enigheden også.

Hun mener nemlig, at Lars Løkke Rasmussen bør give statens forhandler, innovationsminister Sophie Løhde (V), mandat til i højere grad at imødekomme de statsansatte på deres krav.

Det drejer sig blandt andet om højere løn og diskussionen om sikkerhed for den betalte frokostpause.

- Vi har ikke stillet krav, som er urimelige på den økonomiske side. Så det var nok en billigere løsning for hele Danmark end at kaste os alle sammen ud i en stor, massiv lockout, som ministeren har varslet, siger Rita Bundgaard, sektorformand HK Stat, til TV 2.

Lars Løkke Rasmussen vil ikke blande sig i, hvordan kommunerne og regionerne bruger de penge, de eventuelt kommer til at spare.

Langballe: Næppe en altomfattende konflikt

Det er Anders Langballes opfattelse, at en altomfattende konflikt på arbejdsmarkedet kan være rykket længere væk.

Hans vurdering er, at parterne nærmer sig hinanden på lønområdet, selvom de ikke er enige endnu. Men derudover er der også fortsat spørgsmålet om en arbejdstidsaftale for lærerne.

De faglige organisationer har indgået en musketered, som siger, at der skal være en løsning for alle, før de enkelte aftaler kan indgås.

Det er mange steder blevet udlagt som, at der ikke kan landes overenskomster, før lærerne har fået en arbejdstidsaftale.

Spørgsmålet er dog, hvor stærk musketereden er, hvis de faglige organisationer bliver imødekommet på lønddelen.

- Det er jo en fortolkning, men min fornemmelse er, at det næppe bliver den altomfattende konflikt på arbejdsmarkedet.

I alt er omkring 440.000 offentligt ansatte ramt af et lockout-varsel, der træder i kraft fra den 28. april, hvis ikke der findes en løsning.