Politik

BLOG: Flere danskere overlever kræft

BLOG: De ansatte på landets sygehuse fortjener en stor tak - vi skal fortsætte kampen mod kræftsygdommene.

I weekenden læste jeg en rigtig glædelig nyhed: Flere danskere overlever kræft. Og havde vi ikke taget store skridt fremad med kræftoverlevelsen de sidste 15 år, ville ca. 4.600 danskere ikke være blandt os i dag. Men fordi vores sundhedsvæsen har løftet og forbedret sig så meget på kræftområdet, er mange danskere stadig hos deres kære.

Kræft er en frygtelig sygdom, som har alt for mange menneskeliv på samvittigheden. Mange af os er blevet berørt af sygdommen, enten fordi vi selv har været ramt, eller kender nogen, der har haft kræft helt inde på livet. Og det er derfor uundgåeligt, at det er et emne, som i et vist omfang har fyldt eller fylder meget i vores liv.

Derfor glæder det mig, når de politiske skud mod kræften rammer målskiven. For de såkaldte kræftpakker har været et vigtigt skridt mod en bedre kræftbehandling. De har skabt rettigheder på kræftområdet i Danmark og sikret, at kræft bliver betragtet som en akut sygdom, der skal behandles prompte. De har været med til at forkorte ventetiderne og skabe mere effektive behandlingsforløbene. Den samlede indsats udviser nu en markant effekt og har haft betydning for tusinder og atter tusinder af kræftpatienter.

Men hvad nytter det med en række gode politiske initiativer på området, hvis ikke de hænder, som bærer den kræftramtes fremtid, kan løfte opgaven? Svaret er ganske enkelt: ingenting. Hvad skulle vi have gjort uden vores læger? Sygeplejerskerne? SOSU’erne og alle de andre ansatte på landets sygehuse? I fortjener alle en kæmpe tak og anerkendelse for jeres benhårde arbejde for en bedre kræftbehandling. Uden jer ville vi ikke have set de vigtige og livsafgørende fremskridt på kræftområdet.

Selvom vi er nået langt på kræftområdet, må nævekampen mod kræften for guds skyld ikke stoppe her. For menneskeliv reddes ikke ved at hvile på laurbærrene og se til, at vores nabolande stikker af fra os. Vi skylder de danske kræftpatienter, at deres overlevelseschancer minimum er på samme niveau som vores kære naboer. Ja, jeg mener faktisk, at de danske kræftpatienter skal have de allerbedste chancer for kræftoverlevelse i hele verden. For hvert eneste liv, som bliver tabt til kræften, er ét for meget.