Politik

Forslag: Slut med at tage en smøg uden for skolens område

S og V er positive, mens DF afviser forslaget.

Rygetrængende elever i folkeskoler og privatskoler skal ikke længere have lov til at forlade skolens område i et frikvarter for at tænde en smøg. Sådan lyder et nyt forslag fra regeringspartiet De Konservative, som vil have indført såkaldt røgfri skoletid på alle landets folkeskoler og privatskoler.

Det skriver DR Nyheder.

Røgfri skoletid betyder, at det er forbudt for elever at ryge på noget som helst tidspunkt i løbet af skoledagen. Heller ikke i frikvartererne eller udenfor skolens område.

Den nuværende rygelovgivning forbyder blot rygning på skolens matrikel, hvilket på mange skoler betyder, at elever bare stiller sig ud på fortovet og ryger.

- Det her forslag går videre og siger simpelthen, at du må slet ikke ryge i den tid, hvor du har skemalagt undervisning, siger den konservative sundhedsordfører, Brigitte Klintskov Jerkel, til DR Nyheder.

Det konservative forslag kommer efter, at tal fra Den Nationale Sundhedsprofil for nylig viste, at flere unge er begyndt at ryge. Kræftens Bekæmpelse har længe været fortaler for røgfri skoletid i landets grundskoler, og i fem af landets kommuner har man allerede indført modellen.

DF vil oplyse

Både Socialdemokratiet og Venstre er positive overfor forslaget, mens regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, til gengæld afviser. DF mener i stedet, at man skal gøre mere for at uddanne og oplyse de unge om farerne ved at begynde at ryge.

- Vi skal have undervisning i skolerne, vi skal sikre, at de unge lærer at tage ansvar, at de lærer at stå imod gruppepres, og at de ved, hvad det betyder at begynde at ryge, siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) til DR Nyheder.

Den tidligere Venstre-regering havde ved daværende sundhedsminister Sophie Løhde (V) lignende tanker om at indføre røgfri skoletid på alle skoler og uddannelsessteder, hvor der er unge under 18 år, men efter regeringsudvidelsen i november 2016 er man ikke kommet videre med de tanker. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby meddeler dog, at hun i næste måned vil diskutere rygning med alle Folketingets partier med henblik på at skærpe lovgivningen.

- Der er det naturligt også at tage De Konservatives forslag med, siger Ellen Trane Nørby til DR Nyheder. DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra det tredje regeringsparti, Liberal Alliance, men både sundhedsordfører May-Britt Kattup og politisk ordfører Christina Egelund afviser at stille op til interview.