Politik

BLOG: Smøger hører ikke hjemme i frikvarteret

BLOG: En cigaret inden matematiktimen kan skabe livslang afhængighed og dårligt helbred. Derfor skal skoletiden skal være røgfri.

Akkusativ, kvadratrod og fotosyntese - man skal lære mange ting i skolen. Men man skal helst ikke lære at ryge. Det er dog desværre virkeligheden for alt for mange børn og unge i dag. På mange skoler er det tilladt at ryge i frikvarteret. Det er et kæmpe svigt. For en smøg inden matematiktimen kan hurtigt blive til en pakke om dagen resten af livet. For mange ender det på den værst tænkelige måde.

Næsten hvert tredje dødsfald skyldes rygning, og næsten 9.000 børn ryger hver dag. Det er alt, alt for mange børn.

Livslang afhængighed

I starten kan cigaretten måske virke ufarlig. Som et uskyldigt lille ungdomsoprør. Flere af kammeraterne fra klassen ryger måske, og det er både hyggeligt og føles lidt voksent på den tjekkede måde. Men det er ikke den enkelte smøg, der er problemet – problemet er den afhængighed, cigaretten kan starte. En afhængighed man måske aldrig slipper af med igen.

Mange skoler har heldigvis allerede et rygeforbud. I Det Konservative Folkeparti vil vi gerne have, at et rygeforbud gælder alle grundskoler. Derfor foreslår vi, at skoletiden skal være røgfri. Fra første til sidse lektion. Det skal heller ikke længere være muligt for eleverne at forlade skolens grund i frikvarteret for at ryge.

Skolen har et ansvar

Nogle vil hævde, at det må være forældrenes ansvar. Men i skoletiden deler forældrene ansvaret med skolen. Det ansvar, mener vi, alle skoler skal leve op til.

Teenagere have friheden til at være usunde og træffe sine egne valg. Det hører til det at nærme sig voksenalderen. Men som på alle mulige andre områder, mener jeg som konservativ, at alt har en grænse. Og når det kommer til cigaretter, er nikotinen så afhængighedsskabende, at vi ikke kan overlade den unge til sin egen dømmekraft i skoletiden. Tre ud af fire voksne vil gerne holde op med at ryge. Mange af dem ville sikkert ønske, de aldrig var startet. Et forkert valg kan forfølge den unge langt ind i voksenlivet.

Personlig frihed i balance

Jeg har sagt det før her på bloggen: i et fællesskab passer vi på hinanden. På mange områder har man frihed selv at træffe valg. Og det er godt. Men et godt samfund bygger på balancen mellem den personlige frihed og det forpligtende fællesskab. Når det kommer til børn og rygning, mener jeg en røgfri skoletid er den rette balance.