Politik

Minister afviser bekymring for to millioner bilradioer, for der findes billigere alternativ, siger hun

Regeringen vil med slukningen af FM-signalet gribe de teknologiske muligheder. Kulturministeren åbner dog for, at det kan blive senere end planlagt.

Selvom FM-signalet ifølge regeringen skal slukkes i senest 2021, er der ingen grund til bekymring blandt de omkring to millioner bilejere, der risikerer at miste lyden.

Det siger kulturminister Mette Bock (LA), efter FDM har været ude med hård kritik af regeringens medieudspil.

Motororganisationen frygter, at bilisterne kommer til at hænge på en stor ekstraregning for at udskifte FM-radioen med den nye DAB-teknologi, hvis de vil undgå stilhed på køreturen.

- Relativt få kroner

Konkret lyder regningen for en fast DAB-installation i bilen ifølge FDM på omkring 5000 kroner, men Mette Bock påpeger, at der et billigere alternativ.

En DAB-adapter til bilen, som får strøm via cigarettænderen, kan købes til under 1000 kroner.

- Vi vælger at sige, at vi skal gribe de muligheder, teknologien giver. De mennesker, som har en FM-radio, kan for relativt få kroner købe den her adapter, som gør, at de alligevel kan modtage signalet, siger Mette Bock til TV 2.

FDM kender til løsningen med en adapter, men sagde fredag til TV 2, at løsningen langt fra er optimalt, fordi der i mange tilfælde skal klistres en antenne med ledning i forruden.

Mette Bock medgiver, at løsningen er grim, men det skal ikke være argumentet for at holde liv i FM-signalet, indtil alle danske biler er skiftet ud med nye med DAB-radio, siger hun.

Derfor skal signalet slukkes

Det er for at fremme DAB-teknologien, at regeringen vil slukke FM-signalet i senest 2021.

I medieudspillet torsdag lagde regeringen blandt andet op til at sende en ny digital radiokanal i udbud, men for at det for alvor skal være interessant at byde på den, skal der være mange lyttere.

Hvis der er et forandringsresistent flertal i Folketinget, så tager vi det med. Verden går videre

Mette Bock

Og her er det ifølge regeringen et problem, at der fortsat er rigtig mange danskere, der hører radio via FM-signalet. Formålet med lukningen er altså at tvinge flere over på den digitale løsning.

DF afviser at slukke signalet

På Christiansborg er flere partier dog imod planerne.

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, sagde torsdag til TV 2, at partiet vil ”sætte hælene i” over for forslaget, når forhandlingerne om et nyt medieforlig snart begynder.

I dag er det nemlig kun 31 procent af radiolytningen, der er digital, og derfor vil mange komme i klemme, lyder det.

- Det vil være en halsløs gerning at stille de danskere, der kun har FM-båndet, i sådan en situation. Det gælder ikke mindst i bilerne, hvor mange vil stå i en rigtig vanskelig situation, siger Peter Skaarup, gruppeformand i Dansk Folkeparti, til TV 2.

Mette Bock siger, at forslaget fra regeringen ikke er hugget i granit.

- Vi synes, man skal gribe mulighederne og lægge sig ind i den teknologiske udvikling. Men hvis der er et forandringsresistent flertal i Folketinget, så tager vi det med. Verden går videre, siger Mette Bock.

Opfordring fra FDM: Gør radioerne billigere

Kulturministeren siger, at nordmændene, som slukkede for det landsdækkende FM-signal i 2017, ikke har haft store problemer med at omstille sig til den nye, digitale virkelighed.

Ifølge FDM kan de norske erfaringer dog ikke overføres til Danmark.

Torben Kudsk, der er afdelingschef i FDM, siger, at det i Norge er langt mere attraktivt at købe nye biler med ekstraudstyr som eksempelvis en DAB-radio.

Han nævner, at de norske bilkøbere betaler afgift efter bilens vægt, og hvor meget den forurener, mens den danske afgift er værdibaseret. Det betyder, at ekstraudstyr i Danmark også bliver regnet med ind i bilens værdi, hvilket får prisen til at stige.

- Det er derfor, at vi også i dag ser mange nye biler, som ikke har DAB-radio i Danmark. I Norge har bilerne meget bedre udstyr, siger Torben Kudsk.

Han opfordrer ´regeringen til at afgiftsfritage bilradioer, men det er Mette Bock ikke tilhænger af. Hun vil hellere arbejde for, at registreringsafgiften generelt bliver sænket yderligere.

I Norge er der også en del, der hører radio i bilen via streaming fra mobiltelefonen. Læs mere her.