Politik

BLOG: Mere kvalitet for færre penge er politiker-nonsens

BLOG: Det er helt sort, når ministeren påstår, at det ikke går ud over indholdet, at hun svinger sparekniven over public service-medierne.

Regeringens nye medieudspil er et gigantisk tilbageskridt for public service i Danmark.

De borgerlige er klar til at svinge sparekniven over medier, som hver dag leverer indhold, der når ud til rigtig mange danskere i hver en afkrog af landet. Og det sker efter alt at dømme i en liberal blodrus, hvor de går benhårdt efter at svække det indhold, vi finansierer i fællesskab. 

Det, synes jeg, er en skam. 

Jeg tror på, at vi har brug for medier, der ikke altid behøver tænke i reklamekroner, annoncer, kliks på nettet og delinger på Facebook. Medier som skal leve op til et ansvar om at levere kvalitetsindhold, som vi kan stole på og gør os klogere. 

Jeg savner, at regeringen står ved, at det er et politisk valg, når de svinger sparekniven så voldsomt over public service. Og jeg savner, at ministeren vedkender, at det selvfølgelig vil gå ud over kvaliteten, når hun foreslår at spare 20 procent på DR, en tredjedel på Radio24Syv og to procent på TV 2's regioner. 

Men på pressemødet torsdag sagde kulturminister Mette Bock det stik modsatte.

”Den samlede mediestøtte vil falde, men det betyder ikke, at public service-indholdet bliver ringere eller mindre”.

Det er jo sort snak, og jeg synes faktisk, det er ubehøvlet overfor både danskerne og medierne.

Jeg tror, de færreste, der kender medierne, oplever, at der bliver fråset med midlerne. Jeg er med på, at DR har haft nogle mindre heldige sager, men i det store billede bliver pengene brugt på indhold. Selvfølgelig kan de ikke levere det samme for væsentligt færre penge.

Og så synes jeg, en minister må stå ved sin politik og sige ærligt til danskerne, at den public service, de skal forvente fremover, selvfølgelig bliver enten mindre, ringere eller begge dele, hvis regeringens politik bliver gennemført.

Det eneste formildende ved regeringens udspil er, at vi endelig får fjernet licensen, så vi kan få en mere solidarisk model, hvor public service-medierne bliver betalt over skatten. Og så er jeg glad for, at regeringen også vil fritage de digitale medier for moms, så de ligestilles med trykte medier. 

SF vil en helt anden vej end regeringen. Vi skal styrke både de offentlige og private medier og sikre, at ikke alle medier er drevet af annoncer, reklamer, klik på nettet og delinger på Facebook. 

Vi skal styrke de regionale og lokale medier, så vi sikrer, at hele Danmark bliver dækket. Det er vigtigt, at der også er journalister og medier udenfor de store byer. De dækker ofte områder, hvor der ikke er andre medier. Det betyder enormt meget for de mindre byer og for lokaldemokratiet. 

Og så vi vil sørge for, at mediegiganter som Facebook, Google og Amazon, som har store indtægter på det danske marked, kommer til at betale regningen.

Jeg glæder mig til at tage diskussionen med regeringen og ministeren og til at forsøge at rykke ved regeringens udspil. Men jeg må indrømme, at lige nu synes jeg, det er lidt op ad bakke.