Politik

S sikrer flertal for regeringens burkaforbud

Regeringspartiet Liberal Alliance har fritstillet sine folketingsmedlemmer i forhold til burkaforbuddet.

Regeringen og Socialdemokratiet er ifølge Berlingske enige om, hvordan et tildækningsforbud - det såkaldte burkaforbud - skal skrues sammen. Dermed er der flertal.

Det var ikke givet på forhånd. Regeringspartiet Liberal Alliance har nemlig fritstillet sine folketingsmedlemmer i forhold til burkaforbuddet.

Partiet har 13 medlemmer i Folketinget. Fem af dem er ministre, og de støtter forslaget. Men af de øvrige otte medlemmer stemmer kun én for. Det er Henrik Dahl.

I regeringspartiet Venstres folketingsgruppe har der været splittelse i forhold til et burkaforbud. Tidligere Venstre-minister Eva Kjer Hansen vil - på trods af at Venstre ikke fritstiller sine medlemmer - stemme imod tildækningsforbuddet.

Konservative glade for støtte fra S

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er meget tilfreds med, at Socialdemokratiet nu støtter forslaget. 

Socialdemokratiet har tøvet med at sige god for regeringens forslag. Men efter drøftelser med regeringen er der enighed. Der skal sættes fokus på indsatsen mod social kontrol.

- I Danmark møder vi hinanden med åbenhed - ansigt til ansigt. Og forslaget om et tildækningsforbud skal netop øge respekten for vores fællesskab og bekæmpe parallelsamfund, siger Pape.

- Dansk Folkeparti har støttet lovforslaget fra begyndelsen, og jeg er meget tilfreds med, at Socialdemokratiet nu også bakker op om forslaget, hvor vi sammen er blevet enige om at sætte fokus på indsatsen mod social kontrol i forbindelse med overtrædelser af et kommende tildækningsforbud, siger Pape.

S vil bekæmpe systematisk undertrykkelse af kvinder

Til Berlingske udtaler retsordfører Trine Bramsen (S), at de sociale foranstaltninger har været "helt afgørende" for Socialdemokratiet.

- Bødestraf er stadig en del af lovforslaget, men det vigtigste for os har hele tiden været, at vi får et redskab til at bekæmpe den systematiske undertrykkelse af kvinder, der desværre foregår i nogle miljøer, siger hun til avisen.

Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationsordfører, Martin Henriksen, havde forventet, at S ville støtte et forbud.

DF kom med sit første forslag om et burkaforbud tilbage i 2009. Derfor er det en glædens dag for partiet, at et flertal nu er sikret.

- Nu må vi i gang med at se på, om vi også kan få et tørklædeforbud for vores børn og unge i uddannelsesinstitutionerne og for offentlig ansatte, siger Martin Henriksen til Ritzau. 

Lovforslaget forventes at blive fremsat i næste uge.