Politik

Regeringens medieudspil byder på flere store besparelser, erfarer TV 2

Blandt andet vil regeringen beskære Radio24syv med 33 procent, mens DR skal lukke to kanaler.

Torsdag står kulturminister Mette Bock (LA) klar til at fremlægge regeringens medieudspil. 

Det ved vi om medieudspillet

  • Den licensfinansierede Radio24syv skal spare 33 procent. 
  • TV 2-regionerne - som er selvstændige virksomheder, der også finansieres over licens - skal spare to procent om året de kommende fem år.
  • 40 procent af de statsejede aktier i TV 2 Danmark skal sættes til salg.
  • DR skal skære 20 procent af sit budget, som blandt andet skal finansieres ved at lukke to af mediets i alt seks tv-kanaler. 
  • Regeringen ønsker også at oprette en ny public service-pulje på omkring 220 millioner kroner.
  • En tv-kanal samt en DAB-radiokanal skal sendes i udbud. 

Allerede nu kan TV 2 erfare fire punkter i udspillet. 

Blandt andet skal Radio24syv skæres med en tredjedel. 

Ifølge TV 2s oplysninger vil regeringen samtidig udbyde Radio24syv i oktober 2019. Her får de fremtidige ejere mulighed for at indhente reklameindtægter.

Det vil også blive muligt for radioen at hive medarbejdere ind fra for eksempel Berlingske, som er del af samme koncern.

- I dag er det sådan, at de journalister, som arbejder på Berlingske, ikke må bidrage til Radio24syv. Men det vil regeringen lave om på. Det vil tilsyneladende blive liberaliseret, siger Anders Langballe, TV 2s politiske kommentator. 

Radio24syv: Besparelser hænger ikke sammen

Den såkaldte liberalisering giver man dog ikke meget for hos Radio24syv. 

- Jeg har meget svært ved at se, hvordan det skulle kunne hænge sammen. Journalisterne på Berlingske har jo også en avis, de skal støbe sammen. Så medmindre vi bare skal sidde og læse avisen op i radioen, virker det helt umuligt, siger administrerende direktør i Radio24syv, Jørgen Ramskov. 

- Nu vil vi lige vente og se, hvad udspillet helt konkret lægger op til i morgen. Vi har længe efterlyst flere muligheder for at kunne skrue på indtægterne og med tiden aftrappe licensen. Men jeg kan slet ikke se, hvordan det skulle kunne lade sig gøre, at vi uden videre skal gå fra et budget på 90 millioner til 60 millioner. Så bliver det en helt anden radio, fortsætter han. 

Dele af TV 2 sættes til salg

I medieudspillet vil regeringen ydermere sætte 40 procent af TV 2 til salg, mens TV 2-regionerne skal spare to procent om året i fem år. 

Regeringen har tidligere luftet idéen om at sætte TV 2 til salg

Ifølge Anders Langballe har EU nu sagt god for salget af de 40 procent, men regeringen har fortsat visioner om at sælge hele TV 2, som i dag er en statsejet public service-institution. 

DR skal lukke to kanaler

Allerede i midten af marts præsenterede regeringen og Dansk Folkeparti dele af udspillet. 

Her stod det klart, at partierne vil beskære Danmarks Radio med 20 procent over fem år. Af de 20 procent vil langt størstedelen - 15 procent - blive brugt til at finansiere omlægningen af medielicensen, så den fremover bliver trukket via indkomstskatten. 

- I udspillet kommer der også en konkretisering af, hvor Danmarks Radio skal spare. Regeringen indstiller blandt andet til, at DR skal gå fra seks til fire kanaler, siger Anders Langballe. 

Millionpulje giver plads til nye aktører

Men der er ikke kun besparelser i vente for de danske medier.  

Regeringen ønsker også at oprette en ny public service-pulje på 220 millioner kroner.

- Det er penge, man tager fra det økonomiske råderum. Puljen bliver oprettet med et ønske om at lave et anderledes mediemarked, hvor man både har nogle store aktører som DR og TV 2, men også giver plads til et privat mediemarked. Det kan være nye netmagasiner, der egner sig til at lave public service, som så kan få penge fra den her pulje. 

Han fortæller videre, at regeringen vil sende en tv-kanal samt en radiokanal på det digitale DAB-radionet i udbud. 

Medieforliget skal senest være forhandlet på plads til sommer og vil gælde fra 2019.