Politik

Joachim B. fortryder ikke - selvom vælgerne har været irriterede

Joachim B. Olsen erkender, at Liberal Alliance har været med til at skrue forventninger for højt op. Vælgerne dumper regeringspartiets indsats.

Mens regeringen og Dansk Folkeparti under et højspændt forløb i december ikke kunne enes om at lande en skatteaftale, overvejede finansordfører Joachim B. Olsen, om regeringsdeltagelsen var det rigtige for Liberal Alliance.

Det fortæller han i et interview med TV 2, hvor han i forbindelse med Liberal Alliances landsmøde lørdag ser tilbage på året, der er gået.

Det var med trusler om ikke at stemme for egen finanslov uden en aftale om historiske skattelettelser, at Liberal Alliance kort før jul spillede en af de absolutte hovedroller i et kaotisk forhandlingsforløb i blå blok.

Når man kigger på det politiske indhold, synes jeg, regeringsdeltagelsen har været en succes

Joachim B. Olsen

Anders Samuelsens parti endte med at give sig, men undervejs var presset stort. Både fra de øvrige partier i blå blok, men også fra baglandet, som længe havde hungret efter skattelettelser.

- I det stormvejr, som vi kastede os selv ud i, overvejede jeg, om det var værd at sidde i regering. Det var ikke sjovt, og der var et kæmpe pres, der stod på fra morgen til aften i rigtig, rigtig lang tid, siger Joachim B. Olsen til TV 2.

Han understreger dog, at tankerne om et exit fra regeringssamarbejdet ikke fyldte voldsomt meget.

- Hver eneste gang jeg overvejede situationen, kom jeg til den konklusion, at vi skulle blive. Jeg kan ikke lide at give op, og jeg synes, at det ville være amatøragtigt at træde ud af regeringen. Især når det er dig selv, der laver nogle af fejlene, siger Joachim med henvisning, til at han tidligere har fortrudt, at han såede tvivl om regeringens egen finanslov.

Mere indflydelse i regeringen

Når Joachim B. Olsen nåede frem til, at det rigtige var at blive i regeringen, skyldes det også den politiske indflydelse.

Da TV 2 for et år siden talte med ham i forbindelse med Liberal Alliances landsmøde, sagde han, at Liberal Alliance ”på ingen måde” havde fået nok ud af at være i regering.

Men i december, hvor partiet havde siddet i regering i over et år, var situationen en anden.

Joachim B. Olsen fremhæver, at regeringen i efteråret havde nedsat registreringsafgiften. Og i den finanslovsaftale, der lå på bordet, var der LA-mærkesager som nedsat takst over Storebælt, afskaffelse af beskatningen på fri telefon og en fjernelse af udligningsskatten på pension.

Derfor blev konklusionen for Joachim B. Olsen, at det er i - og ikke uden for regeringen - at Liberal Alliance får mest indflydelse.

Det kunstneriske indtryk har ikke altid været lige godt

Joachim B. Olsen

Den opfattelse har han stadigvæk. Også selvom Liberal Alliances sidste håb om historiske skattelettelser forsvandt efter nytår, hvor regeringen og Dansk Folkeparti landede en skatteaftale, som var væsentligt mindre, end det regeringen havde spillet ud med.

- Når man kigger på det politiske indhold, synes jeg, regeringsdeltagelsen har været en succes, siger Joachim B. Olsen og henviser til flere af de nævnte LA-mærkesager fra finansloven i december.

- Vi har fået gennemført flere ting, end hvis vi havde stået udenfor. Danmark er blevet mere borgerligt og liberalt af, at vi har været i regering.

Det store spørgsmål er så, om vælgerne er enige i, at Liberal Alliances regeringsdeltagelse har været en succes. Noget tyder på, at det ikke er tilfældet.

LA-vælgerne dumper indsatsen

I en ny meningsmåling foretaget for TV 2 og Politiken i dagene op til Liberal Alliances landsmøde svarer halvdelen af partiets vælgere fra folketingsvalget i 2015 i hvert fald, at de er ”overvejende” eller ”helt” uenige i, at Liberal Alliance har fået nok ud af at være i regering.

Kun 26 procent af vælgerne mener, at Liberal Alliance har fået nok ud af det.

Foreholdt målingen medgiver Joachim B. Olsen, at det er mange, når halvdelen af partiets vælgere ikke mener, at Liberal Alliance har fået nok ud af at være i regering.

Men han siger også, at han havde troet, tallet ville være endnu større.

- Det er jo helt tydeligt, at det er svært få forklaret folk, at vi får indflydelse i regeringen. Men vi har også selv skygget for resultaterne ved den ballade, der var omkring finansloven. Det kunstneriske indtryk har ikke altid været lige godt, siger Joachim B. Olsen.

Har selv bidraget til for høje forventninger

Han mener, at det for regeringspartier er sværere at få kommunikeret sin sejre, fordi forventningerne er højere. Det er nedsættelse af registreringsafgiften ifølge Joachim B. Olsen et eksempel på.

Vi skulle nok have været bedre til at lave en forventningsafstemning

Joachim B. Olsen

Finansordføreren fremhæver, at Liberal Alliance som støtteparti i 2015 fik meget opmærksomhed for en forholdsvis lille sænkning af registreringsafgiften.

Men da registreringsafgiften blev lettet væsentligt mere i efteråret 2017, var begejstringen for regeringspartiets arbejde langt mere afdæmpet, siger han.

- Man bliver simpelthen vurderet på en anden måde som regeringsparti, siger han.

Men med løfter om eksempelvis historiske skattelettelser har I vel også selv været med til at bygge forventningerne op?

- Absolut, vi har også bidraget til at skrue forventningerne lidt for højt op. Og de ord skulle vi ikke have brugt. Men jeg tror også, at mange har den oplevelse, at det er regeringen, der bestemmer. Det er altså Folketinget, for der skal 90 mandater bag.

Havde I så overvurderet jeres egen indflydelse, for sådan virker det, når man ser på nogle af de meldinger, I er kommet med?

- Ja, vi skulle nok have været bedre til at lave en forventningsafstemning. Hvis det havde været mere nedtonet, havde det nok været bedre, siger Joachim B. Olsen.

Slut med ultimative krav

Netop nedtoningen er noget, Liberal Alliance har fået fokus på, efter de kuldsejlede skatteforhandlinger i december.

Partiets leder, Anders Samuelsen, har bebudet, at det efter flere år med ultimative krav nu er slut, og derudover har han sagt, at regeringspartiet nu vil gå mere pragmatisk til værks.

I slutningen af januar opstod der dog tvivl om, Liberal Alliances nye linje.

Det kan godt være, at vælgerne har været irriterede på os

Joachim B Olsen

Det skete, da partiets socialordfører, Laura Lindahl, i et interview med DR sagde, at Liberal Alliance ville nedlægge veto mod Dansk Folkepartis krav om at afskaffe de såkaldte lynskilsmisser for børnefamilier.

I slutningen af marts var Liberal Alliance dog alligevel med i en aftale, som genindførte en tvungen separationsperiode på tre måneder.

Joachim B. Olsen forklarer udmeldingen med, at Laura Lindahl kæmpede hårdt for en klassisk liberal mærkesag om, at staten ikke skal blande sig i, om folk vil skilles.

Han vil ikke svare direkte på, om udmeldingen var et udtryk for, at Liberal Alliance var presset i den periode.

- Når man skal justere sin måde at kommunikere på, så kan der godt være en lille tilvænningsperiode. Og det var det måske et udtryk for. Det er da ærgerligt, hvis det kommer til at skygge for den kæmpe indsats, hun leverede, siger Joachim B. Olsen.

Markant fald i meningsmålingerne

I dag føler Joachim B. Olsen, at Liberal Alliance har lagt læringsperioden som regeringsparti bag sig.

Han nævner, at Liberal Alliance i påsken relancerede sit forslag om at afskaffe arveafgiften og fremhæver, at det skete uden brug af ultimative krav eller konkrete mål.

Nu handler det så om at få de mange vælgere tilbage, som partiet har mistet siden valget i 2015 og især efter VLAK-regeringen blev dannet i november 2016.

Liberal Alliances finansordfører er fortrøstningsfuld.

- Det kan godt være, at vælgerne har været irriterede på os, fordi det kunstneriske indtryk ikke har været alt for pænt. Men til syvende og sidst handler det om at gennemføre så meget borgerlig-liberal politik som muligt, og det er vi garanten for, siger Joachim B. Olsen.

TV 2 følger Liberal Alliances landsmøde tæt hele lørdagen.