Politik

Det officielle Danmark bør boykotte fodbold-VM, mener politikere

Regeringen overvejer, om Danmark skal følge Storbritanniens beslutning og lade ministre og kongelige blive væk fra sommerens VM i Rusland.

I Folketinget er der meget forskellige holdninger til, om det officielle Danmark skal boykotte sommerens fodbold-VM i Rusland.

Venstre og Konservative siger, at det kan blive nødvendigt.

- Det er meget, meget svært at forestille sig, at det officielle Danmark tager til Rusland og fester med Putin og hans ministre. Det sender et meget forkert signal set i lyset af den meget aggressive adfærd, som Rusland har mod Vesten, heriblandt Danmark, siger Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen til TV 2.

Socialdemokratiet siger, at vi kun skal gøre det, hvis Storbritannien direkte beder os om det.

Mens Dansk Folkeparti helt afviser ideen og siger, at det ville være synd for landsholdet.

Reaktion på giftangreb

I går meldte statsminister Lars Løkke Rasmussen ud, at Danmark kan blive tvunget til at gøre, ligesom Storbritannien allerede har besluttet at gøre, nemlig at lade ministre og kongelige blive hjemme fra VM i Rusland til juni i protest mod giftangrebet på den russiske eks-spion Sergej Skripal og hans datter på britisk jord.

To af regeringspartiernes udenrigsordførere, Michael Aastrup Jensen fra Venstre og Naser Khader fra Konservative, går skridtet videre og anbefaler som deres personlige holdning, at det vil være mest rigtigt at blive væk.

- Hvis det officielle Danmark tager til Rusland, vil det blive udråbt som det helt store scoop for Putin. Den måde, vi kan markere en afstandtagen til det, er ikke at sige nej til vores fodboldhold, for det ville være at blande sport og politik sammen. Det er at sige, at så må det officielle Danmark blive hjemme, og så må vi se kampene i fjernsynet i stedet for, siger Michael Aastrup Jensen.

"Kun hvis briterne ønsker det"

Hos Socialdemokratiet siger udenrigsordfører Nick Hækkerup, at Danmark – og resten af EU – hidtil har handlet i solidaritet i Storbritannien ved at udvise russiske diplomater. Og hvis Danmark skal reagere yderligere ved at boykotte sommerens fodbold-VM, skal det også ske af hensyn til briterne:

- Hvis det er et ønske fra briternes side, skal vi gøre det i solidaritet med dem. Ellers skal vi ikke begive os ud i det på egen hånd. Det er briterne, der er den forurettede part, så det er dem, der skal rejse ønsket. Vi har reageret i solidaritet med briterne, og hvis de ønsker, at vi skal være med i en boykot, vil Socialdemokratiet støtte det, siger Nick Hækkerup.

Han regner dog ikke med, at en dansk boykot vil gøre synderligt indtryk i Rusland.

- Det er en reaktion i den fimsede ende. Det er næppe noget, der vil holde Putin søvnløs, hvis de danske kongelige bliver væk fra åbningen, siger han.

"Synd for spillerne"

Hos Dansk Folkeparti kalder udenrigsordfører Søren Espersen det for "trivielt", at vi skal have en diskussion om boykot hver gang, der er OL eller fodbold-VM.

- Sidste gang var der OL i det kommunistiske diktatur Kina, og næste gang er der fodbold-VM i Qatar. Hvis vi skal have denne snak hver eneste gang, kan vi efterhånden kun deltage i arrangementer i Norge, siger Søren Espersen.

Han siger, at vi skal huske på, hvorfor de kongelige rejser ud og er med ved de store sportsbegivenheder.

- Når kongehuset tager afsted, er det for at støtte fodboldlandsholdet, ikke for at hylde Putin. Jeg ved, hvor meget det betyder, at for eksempel kronprinsen besøgte vores atleter i Kina. Så det er synd for landsholdet, hvis kronprinsen ikke kommer på besøg i Rusland, siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører.