Politik

Forhandlinger sluttede 02.30 uden en aftale: - Vi har ikke rokket os ud af stedet

Mandagens forhandlinger varede fra 10.15 til 02.30. Forhandlingerne genoptages klokken 13 tirsdag.

Parterne i de igangværende overenskomstforhandlinger kom igen på overarbejde mandag, da de kommunalt ansattes løn var på dagsordenen.

Forhandlingerne startede klokken 10.15 mandag formiddag. Og først klokken 02.30 kom repræsentanterne for de kommunalt ansatte og Kommunernes Landsforening ud igen.

Overenskomstforhandlingerne 2018

OK18 gælder for 745.000 ansatte hos staten, regionerne og kommunerne, der skal have en ny overenskomst, sandsynligvis for de næste tre år.

I løbet af efteråret har parterne formuleret deres krav til overenskomsten. 

Siden nytår har parterne mødtes og udvekslet krav.

Parterne er ikke blevet enige og sagen er nu endt i Forligsinstitutionen, hvor forligsmanden skal formulere et mæglingsforslag.

Hvis én af parterne forkaster dette forslag, kan det ende i strejke eller lockout.

Uden en aftale.

16 timers forhandlinger mandag gav ingen aftale mellem partene i overenskomstforhandlingerne.

- Jeg ærgrer mig. Men jeg kender forhandlingssystemets tålmodighed. Det er en dyd i forhandlinger, siger Anders Bondo Christensen, der er chefforhandler for de kommunalt ansatte.

- Jeg havde bestemt håbet, at vi havde klaret det i dag. Men det har vi så ikke gjort. Så nu tror jeg, at det er en god idé, at forligsmanden (Mette Christensen, red.) har sagt, at vi alle sammen går hjem og sover lidt, så vi er friske i morgen.

De kommunalt ansattes repræsentant ærgrer sig over, at parterne ikke nåede hinanden mandag.

- Det går trægt

Michael Ziegler, der er chefforhandler for Kommunernes Landsforening, var også ærgerlig over, at man ikke kom til enighed om en lønmodel for de offentligt ansatte.

- Det går trægt lige i øjeblikket.

- Vi arbejder benhårdt for at nå hinanden, men jeg er nødt til at være ærlig og sige, at lige nu synes jeg, at det er lidt svært.

Hverken tæt på gennembrud eller sammenbrud

Lørdag mislykkedes det at nå til enighed om lærernes arbejdstid, efter at chefforhandleren for Kommunernes Landsforening, Michael Ziegler, og de kommunalt ansattes Anders Bondo Christensen havde forhandlet i 14 timer.

Det samme resultat var status efter knap 17 timers forhandlinger mellem parterne mandag.

- Jeg synes ikke rigtig, man kan sige, at det har rokket sig ud af stedet. Jeg ville forfærdelig gerne sige, at vi var tæt på et gennembrud, men det er vi ikke. Til gengæld er vi heller ikke tæt på et sammenbrud, siger FOA’s formand, Dennis Christensen.

- Vi har været igennem rigtig mange diskussioner om en lønmodel, som Kommunernes Landsforening vil have til at erstatte den, vi har haft tidligere, siger han.

Mandagens forhandlinger varede fra 10.15 til 02.30. Forhandlingerne genoptages klokken 13 tirsdag.

Forhandlingerne genoptages klokken 13 tirsdag.

Omfatter 750.000 offentligt ansatte

TV 2s finanskommentator Ole Krohn fortæller, at netop lønspørgsmålet er ”ekstremt vigtigt” at få på plads, da det omfatter alle de 750.000 offentligt ansatte.

Arbejdsgiverne har lagt et tilbud ud, der hedder 6,9 procent over tre år, som følger det, man har gjort på det private arbejdsmarked. Men de offentligt ansatte ønsker et højere beløb, siger han.

At en aftale parterne imellem ikke er lige på trapperne, skyldes især, at fagbevægelsen står sammen i en såkaldt musketered med fælles krav om lønstigninger, frokostpause til de statsansatte og en arbejdstidsaftale for lærerne.

Strejke eller lockout foreløbigt udsat

En eventuel strejke eller lockout er foreløbigt udsat til henholdsvis den 22. april og den 28. april.

Forligsmanden kan til enhver tid erklære nedbrud i forhandlingerne. Sker det, træder konflikten i kraft fem dage efter sammenbrud.

En eventuel storkonflikt vil omfatte mindst 440.000 offentligt ansatte.

En måling foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken viste i sidste uge, at 71 procent af danskerne har mest sympati for lønmodtagerne i de igangværende overenskomstforhandlinger. Kun 13 procent siger, at de holder mest med arbejdsgiverne.