Overenskomst 2018

Forhandlinger om overenskomster genoptages: - De skal sidde der i dagevis

Endnu en lang dag med forhandlinger venter parterne i overenskomstforhandlingerne.

Mandag formiddag sætter repræsentanter for de kommunalt ansatte og Kommunernes Landsforening sig igen ved forhandlingsbordet, når overenskomstforhandlingerne fortsætter. 

Ved dagens forhandlinger er det de kommunalt ansattes løn, der er på dagsordenen.

Lørdag mislykkedes det at nå til enighed om lærernes arbejdstid, efter at chefforhandleren for Kommunernes Landsforening, Michael Ziegler, og de kommunalt ansattes Anders Bondo Christensen havde forhandlet i 14 timer. Imellem parterne sad forligsmanden, Mette Christensen.

Ole Krohn: Forhandligerne kan blive "meget, meget lange"

Dagens forhandlinger kan blive "meget, meget lange," forudsiger TV 2s finanskommentator Ole Krohn, der har talt med kilder tæt på forhandlingerne.

- Jeg talte med en topforhandler, der fortalte, at de skal sidde derinde i dagevis nu. Så selvom man har set parterne nærme sig hinanden på lønområdet, så er vi langt fra en løsning. Der er fortsat modstridende interesser, og spørgsmålet er, om forligsmand Mette Christensen kan få de modstridende interesser til at samle sig, så man kan finde et fælles punkt.

Lønforhandlinger omfatter alle 750.000 offentligt ansatte

Ole Krohn fortæller, at netop lønspørgsmålet er ”ekstremt vigtigt” at få på plads, da det omfatter alle de 750.000 offentligt ansatte.

- Arbejdsgiverne har lagt et tilbud ud, der hedder 6,9 procent over tre år, som følger det, man har gjort på det private arbejdsmarked. Mens de offentlig ansatte gerne vil have mere. De siger, at tiderne er blevet bedre, derfor ønsker de en bedre lønfremgang, siger Ole Krohn.

En af knasterne i forhandlingerne er den såkaldte musketered i fagbevægelsen, hvor man står sammen om et fælles krav om lønstigninger, frokostpause til de statsansatte og en arbejdstidsaftale for lærerne. 

- Jeg vil blive rigtig glad, hvis vi kan få løst lønspørgsmålet i dag. Jo flere knaster vi kan få høvlet af jo bedre. Men det er vigtigt at huske på, at det ikke kun handler om kroner og øre. Men også om principper. Vi vil sørge for, at den offentlige lønudvikling følger den private lønudvikling, siger Anders Bondo Christensen til TV 2 kort før mandagens forhandlinger.

Chefforhandler: Vi har meget stor vilje

TV 2 talte også med Michael Ziegler inden dagens forhandlinger. 

- Vi har meget stor vilje til, at vi gerne skal videre. Jeg tror, at løn er et vigtigt parameter i at komme videre. Jeg håber, at vi kan komme et godt stykke i dag, så vi kan begynde at se konturerne af en samlet aftale, siger han.

Endnu en lang dag med forhandlinger venter parterne i overenskomstforhandlingerne.

Storkonflikt omfatter mindst 440.000

En eventuel strejke eller lockout er forløbigt udsat til henholdsvis den 22. april og den 28. april.

Forligsmanden kan til en hver tid erklære nedbrud i forhandlingerne. Sker det, træder konflikten i kraft fem dage efter sammenbrud.

En eventuel storkonflikt vil omfatte mindst 440.000 offentligt ansatte.

En måling foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken viste i sidste uge, at 71 procent af danskerne har mest sympati for lønmodtagerne i de igangværende overenskomstforhandlinger. Kun 13 procent siger, at de holder mest med arbejdsgiverne.

Test din viden om overenskomstforhandlinger

  1. Hvem forhandler overenskomst for staten?

    Du har 0 rigtige

  2. Hvem er de kommunale arbejdsgiveres topforhandler?

  3. Michael Ziegler delte et billede på Twitter, hvor han havde klædt sig ud som en kendt figur fra det store lærred – hvem?

  4. Hvis parterne ikke selv kan blive enige, træder en udpeget mægler til og kommer med et forslag, som plejer at være et kompromis af de to parters udspil. Hvem er den mægler?

  5. Forligsinstitutionen har mulighed for at udsætte en storkonflikt, mens de prøver at mægle i forhandlingerne. Men hvor længe kan du forsinke en eventuel storkonflikt?

  6. Den 28. februar kan fagforeningerne varsle strejke. Hvad bliver IKKE ramt, hvis det ender i storkonflikt?

  7. Hvornår havde vi sidst storkonflikt på arbejdsmarkedet?

  8. De offentligt ansattes overenskomst udløber den 1. april. Hvad sker der, hvis arbejdsmarkedets parter ikke er blevet enige om en ny overenskomst inden da?