Politik

LA vil afskaffe arveafgiften: - Ikke retfærdigt, at børnene skal betale

Liberal Alliances forslag om at afskaffe arveafgiften, så efterladte børn ikke skal betale skat af arven, får blandet modtagelse på Christiansborg.

Du har allerede betalt skat af din indkomst og moms af dit forbrug. 

Når du dør, og din familie skal arve det, der er tilbage af din formue, er det derfor ikke rimeligt, at de skal betale arveafgift. 

Det mener Liberal Alliance, der vil have afgiften afskaffet: 

- Det handler om retfærdighed. Når almindelige mennesker tjener penge, går mange af dem til forbrug, de betaler moms og høje skatter, og når de så skal herfra, kommer staten og tager 15 procent af det, de efterlader til deres børn. Det synes vi er uretfærdigt, siger Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen. 

Vil starte med at hæve bundfradraget

Mens ægtefæller ikke skal betale arveafgift, skal blandt andre børn og samlevere aflevere 15 procent af arven til statskassen, hvis beløbet overstiger bundfradraget på 289.000 kroner. 

Ifølge Liberal Alliance bør arveafgiften justeres under de næste finanslovsforhandlinger - og her er målet ikke nødvendigvis at få afgiften sløjfet helt: 

- Det kommer nok ikke til at ske på en finanslov. Det er for stor en post. Men vi vil gerne tage fat på at få den mindsket. For os er det underordnet, om man starter med at hæve bundfradraget, eller om man sænker selve procentsatsen, som man har gjort i forbindelse med bo- og gaveafgiften, der gradvist nedsættes fra 15 til fem procent frem mod 2020, siger han. 

DF efterlyser finansiering

Hos Dansk Folkeparti er man ikke afvisende over for forslaget.

Finansordfører Rene Christensen efterlyser dog flere detaljer, før partiet tager endelig stilling: 

- Det kommer an på, hvordan aftalen skrues sammen. Det er jo et gængs synspunkt, at LA gerne vil sænke arveafgiften. Det er vi ikke imod, men vi vil også gerne se, hvordan de har tænkt sig at finansiere det, før vi siger ja, siger Rene Christensen, som er finansordfører i Dansk Folkeparti. 

SF: Større formuer skal beskattes endnu mere

Lisbeth Bech Poulsen, finansordfører i SF er knap så begejstret: 

- Vi synes, at den nuværende arveafgift ligger på et fornuftigt niveau for mindre arveformuer. For de større formuer burde den være højere, siger hun. 

Hun afviser samtidig Liberal Alliances argumentet om, at pengene allerede er beskattet én gang, og derfor ikke bør beskattes igen: 

- Det argument kan du også bruge om moms og energiafgifter. Hvis vi ønsker lige muligheder, så bør vi se på, at økonomisk velstand nedarves fra generation til generation og giver en økonomisk forlomme til dem, der tilfældigvis er født ind i en bestemt familie, siger Lisbeth Bech Poulsen.