Politik

Forligsmanden udsætter varslede konflikter

Overenskomstforhandlingerne mellem de offentligt ansatte og deres arbejdsgivere er indstillet onsdag aften og fortsætter lørdag.

Forligsmand Mette Christensen har onsdag besluttet at udsætte de varslede konflikter på det offentlige arbejdsmarked.

- Som forligsmand bestemmer jeg hermed, at de varslede arbejdsstandsninger udsættes i to uger, skriver Mette Christensen i en pressemeddelelse fra Forligsinstitutionen.

Det betyder, at der tidligst kan udbryde strejke den 22. april og lockout den 28. april, medmindre forligsmanden inden for de to uger erklærer, at forhandlingerne er brudt sammen. Hvis det sker, kan strejke og lockout bryde ud fem dage derefter. 

Løhde: - Ikke grundlag for stor, lammende konflikt

Udsættelsen sker, efter at parterne kort før klokken 21.00 onsdag meldte ud, at forhandlingerne er færdige for nu og fortsætter på lørdag. 

Minister for offentlig innovation - og statens chefforhandler - Sophie Løhde (V) mødte op til dagens forhandlinger med en fremstrakt hånd med penge i. Og hun håber, at man med dagens forhandlinger er kommet nærmere en aftale. 

- Jeg mener, at med de ting, der skiller os ad på nuværende tidspunkt, med de ting, der er lagt på bordet, er der ikke grundlag for at bringe Danmark ud i en ødelæggende, stor og lammende konflikt, siger hun til TV 2s finanskommentator Ole Krohn.

- Vi har haft en god lang dags forhandlinger her i Forligsinstitutionen. Jeg er kommet med en udstrakt hånd, som jeg også sagde i morges, som jeg har været villig til at strække langt frem og dermed også rykke os markant på den økonomiske ramme, siger hun 

De sveder på begge sider af bordet

Ifølge Ole Krohn viser den lange forhandlingsdag, at der er bevægelse hos parterne.

Men selvom forligsmanden, Mette Christensen, nu har udskudt de varslede konflikter med  to uger, er parterne stadig under et stort pres.   

- De er virkelig begyndt at svede på begge sider af bordet. De ved, der er milliarder på spil, når det gælder samfundets økonomi. Der er masser af folk, der ikke kan få passet deres børn, og de ved, at der er en konflikt under opsejling, som kan lamme store dele af fly- og togtrafikken, siger Ole Krohn. 

Det pres mærker de kommunalt ansattes chefforhandler, Anders Bondo Christensen, også. Men han understreger, at lønmodtagerne fortsat vil gøre, hvad de kan for at forhandle en aftale på plads.

- Det er klart, det strammer til med tiden. Nu har vi en ny runde på lørdag, og jeg er helt sikker på, at forligsmændende er parat til at bruge påskedag og 2. påskedag, hvis det er nødvendigt. Og det er vi selvfølgelig også, siger Anders Bondo Christensen.

I Kommunernes Landsforening (KL) er man meget tilfredse med, at forligsmanden har udsat konflikten.

- Det må være realistisk, at vi nu – med lidt ekstra tid til rådighed – kan få enderne til at nå sammen, siger KL's topforhandler, formand for Løn- og Personaleudvalget Michael Ziegler, i en pressemeddelelse.