BLOG: Børnene i centrum

16x9
At sætte børn i verden er en alvorlig sag, og vi skylder vores børn at sætte nogle rammer op for deres forældre, så de tænker dybere over skilsmissens implikationer, skriver Peter Skaarup. Foto: Nils Meilvang / Scanpix

BLOG: Med den nye skilsmisse-aftale er det børnene, der er i fokus – ikke forældrene.

Når kærligheden er gået fløjten, og et par ikke længere orker at kæmpe for ægteskabet, har det indtil i dag været muligt med blot et par klik med musen for at blive skilt. Ikke noget med parterapi, psykolog eller rådgivning. Nej, et NemID og 350 kr. – så var det ægteskab forbi.

Med den nye skilsmisse-aftale, som samtlige partier er enige om, er det børnene, der er i fokus – ikke forældrene. Hvis et ægtepar har sat børn i verden og ønsker at blive skilt, tvinges de nu til at vente i tre måneder. Tænke over tingene og mærke efter en ekstra gang. Det er fornuftigt og det skylder vi børnene.

Hvert tredje barn i Danmark oplever, at deres forældre går fra hinanden. En ofte chokerende oplevelse for et barn – uanset hvilken alder barnet har. Hele fundamentet i barnets tilværelse bliver rystet – de trygge rammer forsvinder – for slet ikke at tale om, at troen på kærlighed, parforhold og familieliv lider et knæk.

SĂĄ det er glædeligt pĂĄ mange planer, at det er lykkedes Dansk Folkeparti at fĂĄ en mærkesag ført ud i livet og gjort til lov. Undervejs lykkedes det at overbevise regeringen om, at det er hensigtsmæssigt at indrette skilsmisseloven, sĂĄ ægteskabet i endnu højere grad bliver en institution, vi skal værne om og kæmpe for. For børnenes skyld.  

I de senere år er det blevet for nemt at blive skilt. Der var nærmest gået Las Vegas i dén her i Danmark. Den alvor og seriøsitet, der engang omgærdede ægteskabet som institution, er stille og roligt blev undergravet af tilværelsens ulidelige lethed. Som nutidens selfie-fikserede mig-kultur er ægteskabet i for høj grad blevet en ting, der skal prøves af. Sådan lidt for sjov. Det samme med forældrerollen – noget der lige skal sættes flueben ved. ”Been there - done that”. Men at sætte børn i verden er altså en alvorlig sag, og vi skylder vores børn at sætte nogle rammer op for deres forældre, der gør, at de lige vender skråen en ekstra gang og tænker lidt dybere over de implikationer det medfører, at de nu vil skilles fra ægtefællen. Det kan godt være, at skilsmissen er uundgåelig – men det er ikke SIKKERT, den er det.

Men myndighederne skal selvfølgelig ikke lægge hindringer i vejen for at løse familiemæssige uoverensstemmelser. Tværtimod – men indgangsvinklen bliver fremover at tage børnenes parti. Derfor oprettes der et nyt Familieretshus, der samler de børne- og familiefaglige kompetencer – men med børnenes behov i centrum. Godt at den meget snak, der har været om at gøre det, nu ogsĂĄ bliver ført ud i livet med hele Folketinget bag.