Politik

Aftale sætter en stopper for elefanter og vilde dyr i cirkus

Arkivfoto fra Cirkus Arena i 2013. Kim Haugaard / Scanpix Denmark

De nuværende cirkuselefanter bliver de sidste vilde cirkusdyr i Danmark.

Fremover bliver det forbudt at have vilde dyr i cirkusmanegen.

Det har regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet fredag indgået en aftale om, som bliver underskrevet efter påske.

Men de tre elefanter, der i dag er i Cirkus Arena, får lov til at fortsætte, oplyser Simon Kollerup (S), dyrevelfærdsordfører i Socialdemokratiet.

Dyrevelfærden omkring de tre cirkuselefanter skal forbedres, understreger ordføreren.

- For os er det vigtigt, at dyrene har det godt. Det gælder også for cirkuselefanterne, som lever i et stressende miljø. Derfor er tiden kommet til, at vi siger, at det her er de sidste elefanter, vi har i cirkus i Danmark, siger Simon Kollerup.

I Danmark optræder i alt fire cirkuselefanter i to cirkus. Foruden de tre i Cirkus Arena, er der en fjerde tilknyttet Cirkus Trapez.

Tre partier ville sende elefanter på pension

Aftalen er blevet indgået fredag, efter at Enhedslisten, SF og Alternativet har fremsat et beslutningsforslag om, at alle vilde dyr i omrejsende cirkus skal forbydes.

De tre oppositionspartier ville dog også sende de nuværende cirkuselefanter på pension.

Cirkussets turnéchef, Klaus Jochumsen, fortalte tidligere i dag til TV 2, at han undrede sig over timingen i det politiske udspil. Det er nemlig ikke første gang, der er bud efter at sende de optrædende elefanter på pension.

- Vi undrer os da over, at man ikke adviserer branchen, inden man går ud med det her. Dyreværnsorganisationerne ynder at skildre det, som om vi har været en tur i Afrika og hente skrigende ungelefanter til Danmark, men det er jo på ingen måde tilfældet, lød det fra turnéchefen.