Politik

Støjberg forsvarer afgået norsk minister: Hysterisk og ude af proportioner

Norges justits- og indvandringsminister har måttet gå af som følge af et omdiskuteret Facebook-opslag.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) tager skarpt afstand fra den debat, der har ført til, at Norges justits- og indvandringsminister, Sylvi Listhaug, er trådt tilbage.

- Det er dybt beklageligt. Sylvi har efter min mening ført den helt rigtige politik. Vi har haft et meget nært samarbejde, og jeg var både på sms’en med hende i aftes og her til formiddag, så det beklager jeg meget, siger Inger Støjberg til TV 2.

Hun mener ikke, at debatten, der har ført til Listhaugs endeligt som minister, har været på sin plads.

- Den debat, der i øjeblikket føres i Norge, er fuldstændig hysterisk. Jeg synes, det er helt urimeligt, og det viser, at tingene nogen gange går fuldstændig ud af proportioner, siger den danske udlændinge- og integrationsminister.

- Venstrefløjen i Norge har haft et horn i siden på Sylvi Listhaug, lige siden hun begyndte som minister, og nu er det så lykkes dem at få hende til at trække sig, og det synes jeg, er dybt beklageligt.

Tætte bånd mellem Støjberg og Listhaug

Den norske justits- og indvandringsminister har været en markant fortaler for at stramme Norges indvandrerlovgivning, ligesom Støjberg har været i Danmark.

Inger Støjberg har tidligere udtalt, at hun var imponeret over Norges arbejde med at få flygtninge uden ophold ud af landet, da hun sidste år i august var på inspirationstur hos ministerkollegaen Sylvi Listhaug.

Hun skriver desuden på sin Facebook, at Listhaug "stærkere end nogen anden i norsk politik har været bannerfører for en stram udlændingepolitik og en stædig insisteren på, at indvandrere i Norge skal respektere norske værdier".

Facebook-opslag skabte stormvejr

Støtten fra Støjberg kommer efter, at den norske minister Sylvi Listhaug tirsdag valgte at tage sin afsked som følge af et kontroversielt opslag på Facebook. I opslaget kædede hun oppositionspartiet Arbeiderpartiet sammen med terrorist-sympatier.

Den 9. marts slog den nu forhenværende justitsminister nemlig et billede op på Facebook af, hvad der tilsyneladende er væbnede og maskerede islamistiske krigere.

Henover billedet stod teksten: ”Arbeiderpartiet mener, at terroristernes rettigheder er vigtigere end nationens sikkerhed".

Dermed fik Sylvi Listhaug uforvarende trukket tråde til den højreradikale ekstremist Anders Breiviks angreb på Uttøya i 2011. Det var således Arbeiderpartiets ungdomsorganisation, der var mål for massakren den 22. juli for snart syv år siden, og det er et af de mest smertelige områder, man kan betræde i den norske nationalbevidsthed.

Hele regeringen på spil

Opslaget har bragt den norske justitsminister ud i noget af et stormvejr. Et stormvejr så stort, at tirsdag ellers skulle have været dagen, hvor Det norske Storting skulle stemme om et mistillidsvotum rettet mod Sylvi Listhaug. 

Ifølge det norske medie NRK siger kilder nær regeringen, at den norske statsminister, Erna Solberg, havde tænkt sig at sætte hele regeringens liv på spil, hvis der kom et mistillidsvotum mod Listhaug.

Men det har Sylvi Listhaug altså nu skånet Solberg for ved selv at træde tilbage som minister.

Hun oplyser dog på sin Facebook, at hun ikke har tænkt sig at forlade sin plads i Det norske Storting.