Politik

Løkke: Man kan købe sig til kontakt med mig - men ikke indflydelse

Lars Løkke Rasmussen afviser, at man kan købe sig til indflydelse, men gennem Venstres erhvervsklub kan man købe sig til et møde.

Hvis man vil købe sig til et møde med landets statsminister, er det ikke helt umuligt.

Sådan lød det fra Lars Løkke Rasmussen, da han tirsdag blev spurgt til en række historier, der netop insinuerer, at det skulle være tilfældet.

- Hvis man vil købe sig til kontakt med mig – ikke til indflydelse, men kontakt – så kan man melde sig ind i Venstres erhvervsklub. Ligesom hvis man vil købe sig til kontakt med Mette Frederiksen, så kan man melde sig ind i Socialdemokratiets erhvervsklub. Så der er sådan set ikke brug for at gå andre veje, sagde Løkke til TV 2 efter spørgetimen i Folketingssalen på Christiansborg.

Det har dog længe været diskuteret, hvorvidt Lars Løkke Rasmussen via Løkkefonden har ladet sig påvirke politisk af en række storfiskere i forbindelse med den såkaldte kvotekongesag. Noget Løkke vedholdende har nægtet.

Har sagt andet tidligere

Han understregede tirsdag, at Løkkefonden udelukkende er alment, velgørende arbejde.

- Det har overhovedet ikke noget med mit almindelige politiske virke at gøre, og der er ingen grund til at betale sig til et møde med mig. Jeg tror, uden at stå og prale, at jeg er en ret tilgængelig statsminister, siger han.

Udtalelsen fra regeringslederen kommer ellers efter, at han på et samråd om sagen den 31. januar afviste, at man kunne købe sig til hans tid.

- Er det sådan, at man kan købe sig adgang til mig? Nej, det er det ikke, lød det dengang fra Lars Løkke Rasmussen.

En sommerhustur og et forhold til en storfisker

Det er særligt forholdet til storfiskeren John-Anker Hametner Larsen, der har sat debatten – og spekulationerne – i gang. Sagen begyndte for alvor at rulle, efter Ekstra Bladet i januar afslørede, at statsministeren i 2016 gratis lånte storfiskerens sommerhus i Skagen.

John-Anker Hametner Larsen havde givet den daværende oppositionsleder opholdet i 50-års fødselsdagsgave i 2014.

På et andet samråd om kvotekongesagen den 9. november sidste år fik flere oppositionspartier ellers det indtryk, at statsministeren dårligt kendte manden. Blandt andet på grund af følgende udtalelse:

- Jeg vælger at overhøre den her mærkelige insinuering om, at jeg skulle kende kvotekonger. Jeg ved ikke, hvad der gemmer sig bag den upassende bemærkning, lød det fra Lars Løkke Rasmussen på samrådet i november om de såkaldte kvotekonger, der er en betegnelse for de få velhavende fiskere, der de seneste år har sat sig på en meget stor del af de danske fiskekvoter.

DF-ordfører ”fornemmede” urent trav

Men der er flere politikere fra oppositionspartierne, som gentagende gange har insinueret et tæt forhold til fiskerne, på trods af at der ikke er dokumentation for, at det skulle være tilfældet.

I januar fik Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, sågar sagt, at det ikke ville overraske ham, hvis Lars Løkke Rasmussen bliver afsløret i at have ladet sig købe politisk af storfiskere.

Faktisk havde Ib Poulsen det selv på "fornemmelsen". Det var i al fald hans egen formulering, som han dengang ikke ønskede at komme nærmere. 

Ib Poulsen var efterfølgende ude og beklage sine udtalelser. 

Læs om hele sagen her:

Overblik: Sagen om Lars Løkke Rasmussen og storfiskerne i Thyborøn

 1. 2017

  1. Afviser relationer til "kvotekonger" under samråd

   Statsministeren er kaldt i samråd om den såkaldte kvotekongesag.

   Her finder han det både "upassende", ”ulækkert” og ”uværdigt”, da Simon Kollerup (S) med en række spørgsmål insinuerer, at statsministeren skulle have personlige relationer til en af de meget omtalte kvotekonger.

 2. 2018

  1. Det kommer frem i pressen, at Løkke holdt ferie i storfiskers sommerhus

   I sommeren 2016 låner Lars Løkke Rasmussen et sommerhus i Skagen af den omstridte storfisker John-Anker Hametner Larsen, som er landets ottende største kvotefisker.

   Opholdet var ifølge statsministeren en fødselsdagsgave fra John-Anker Hametner Larsen til hans 50 års fødselsdag.

  2. Løkke giver storfiskeren fra Thyborøn en undskyldning

   Til årets torskegilde i Thyborøn, hvor LøkkeFonden indsamler penge, giver Lars Løkke Rasmussen en undskyldning til John-Anker Hametner Larsen efter den seneste tids opmærksomhed fra medierne. 

   -  Jeg er faktisk lidt ked af; oprigtigt ked af, at man skal slå sig så meget på at kende mig. Det synes jeg egentlig ikke er rimeligt. Det vil jeg gerne sige undskyld for, sagde han i sin tale.

  3. Løkke er med til John-Ankers firmafest

   Det kommer frem, at statsministeren deltog til John-Anker Hametner Larsens firmafest i 2016.

   Under det tidligere samråd havde han forklaret, at han engang havde mødt ”en bestemt fisker ovre i Thyborøn” i forbindelse med ”et velgørenhedsarrangement” for Løkke-fonden.

  4. Det kommer frem, at Løkke holdt møde med storfiskere før torskegilde

   Før et torskegilde i LøkkeFonden i 2016 holdt statsministeren et møde med en gruppe storfiskere i Thyborøn.

   På mødet drøftede de blandt andet bestanden af tobis, som dansk fiskeri tjener mange penge på.

  5. Halvdelen af check til LøkkeFonden kommer fra storfiskere

   Det viser sig, at over halvdelen af de indsamlede midler til LøkkeFonden i 2018 kommer fra 12 storfiskere og fiskerivirksomheder - herimellem storfiskeren John-Anker Hametner Larsen.

   De donerede tilsammen 190.004 kroner ud af i alt 372.829 indsamlede støttekroner til LøkkeFonden. John-Anker Hametner Larsen donerede selv 50.000 kroner.