Politik

S afviser ultimativt krav om medieforhandlinger

Folketingets største parti vil ikke være med til at skære 20 procent af DR.

Socialdemokratiet vil stå uden for de kommende forhandlinger om et medieforlig, hvis regeringens og Dansk Folkepartis krav om at beskære DR med 20 procent er et adgangskrav.

Sådan lyder det fra næstformand og medieordfører i Socialdemokratiet Mogens Jensen:

- Vi går ikke blindt ind i en besparelse, der har så enorme konsekvenser, som den regeringen og Dansk Folkeparti her har aftalt, siger han til TV 2.

Ifølge finansminister Kristian Jensen er beskæringen af DR et ultimativt krav for at indgå i de videre forhandlinger om indholdet i et større medieforlig. 

- Det er den ramme, man skal acceptere for at være med i de forhandlinger, der kommer, siger han til TV 2.

Jeg forstår ikke, at Dansk Folkeparti og regeringen ønsker at præsentere danskerne for det her

Mogens Jensen, næstformand i Socialdemokratiet

Det kan ikke være med pistolen for panden

Det meddeler De Radikale, SF og nu Socialdemokratiet, at de ikke vil acceptere for at komme med rundt om bordet.

- Vi kommer ikke til at binde os til denne her spareplan, hverken dens tilblivelse eller dens gennemførsel, siger den radikale leder Morten Østergaard til TV 2. 

Og Socialdemokratiet vil heller ikke gå ind i forhandlingerne med besparelser som et ufravigeligt element i den endelige aftale.

- Det kan ikke være med pistolen for panden og et ultimativt krav fra regeringen og Dansk Folkeparti om, at man skal acceptere så stor en nedskæring på danskernes muligheder for at få dansk produceret radio og tv, siger Mogens Jensen til TV 2.

Han mener, at en sådan besparelse vil gå ud over kvaliteten i produktionen af dansksproget tv og radio.

 - Jeg forstår ikke, at Dansk Folkeparti og regeringen ønsker at præsentere danskerne for det her. For det er et anslag mod vores danske kultur, siger han.

- Vil man fjerne over 400 timers danskproducerede nyheder, børnetv, dokumentar og drama fra danskerne. Så er det en meget dårlig ide, og det vil Socialdemokratiet ikke medvirke til.

Ultimative krav er en dårlig forudsætning

Socialdemokratiet så ellers gerne sig selv rundt om forhandlingsbordet, men Mogens Jensen mener, det er en uskik at udstikke økonomiske rammer forud for forhandlinger som ultimative krav.

- Derfor er min opfordring til regeringen dels at få præciseret; er det virkelig rigtigt, at det her slet ikke kan forhandles og slet ikke diskuteres? Hvis vi kan det, er Socialdemokratiet at finde i forhandlingslokalet, siger han.

Det forventes at regeringen fremlægger sit udspil til det samlede medieforlig tirsdag eftermiddag.

Afskaffelsen af licensen som vi kender den betyder, i følge regeringen, at man som borger i Danmark vil spare penge årligt. Nedenstående grafik bygger på regeringens faktaark. Det har ikke været muligt for TV 2 at få oplyst hvor mange penge, der vil komme ind årligt via den nye ordning.