Politik

Røde partier om besparelser i DR: - En regulær nedslagtning

Flere af de røde partier raser over, at regeringen og Dansk Folkeparti vil skære 20 procent af Danmarks Radio.

Det er ”hul i hovedet”, en ”vendetta mod Danmarks Radio” og ”en regulær nedslagtning”, at de borgerlige partier vil skære 20 procent af DR's budget over de næste fem år.

Sådan lyder det fra dele af rød blok på Christiansborg.

Regeringen er sammen med Dansk Folkeparti netop blevet enige om de økonomiske rammer for en videre drøftelse af det medieforlig, som forventes at blive præsenteret tirsdag eftermiddag i næste uge. 

Udover at afskaffe licensen, som i stedet skal betales over skatten, skal DR slankes med 20 procent. Kravet fungerer som adgangsbillet til de videre forhandlinger – og som det ser ud nu, bliver de uden SF, S og De Radikale.

- Vi kommer ikke til at binde os til denne her spareplan, hverken dens tilblivelse eller dens gennemførsel, siger den radikale leder Morten Østergaard til TV 2 og fortsætter:

- Det her. Det er en vendetta mod Danmarks Radio, fordi man i det borgerlige Danmark antageligvis har set sig sur på det.

I Alternativet har man også svært ved at se logikken i besparelserne.

- Vi synes, at det er hul i hovedet at skære ned på public service i en tid, hvor vi har brug for at opruste i forhold til demokrati og sammenhæng, lyder det fra Rasmus Nordqvist.

Svarer til at forhandle med en bazooka for panden

SF’s medieordfører, Jacob Mark, harcelerer med egne ord også over aftalen, der vil beskære DR med 20 procent:

 - Det er jo en regulær nedslagtning af DR. Det er mere end 700 millioner kroner, der skal spares, og det vil betyde, at man skal fyre rigtig mange mennesker, og at programmer, der er meget populære hos danskerne, P3, Ramasjang, Ultra, vil være lukningstruede, siger han til TV 2.

Men burde I så ikke netop acceptere besparelserne og komme med ind til forhandlingsbordet, så det ikke sker?

- Det er jo altid en overvejelse politisk, hvor meget man vil gøre for at komme ind og få indflydelse. Men det er altså et helt nyt politisk greb, at man i blå blok sætter sig og forhandler en historisk stor besparelse på DR og så siger, at "den skal I bare købe ovre hos rød blok for at være med". Det svarer til at forhandle med en bazooka for panden.

SF og R vil føre penge tilbage til DR

Jacob Mark foreslår i stedet, at rød blok står sammen uden for forhandlingerne og ruller besparelserne tilbage, hvis regeringen skifter ved næste valg.

Et forslag, som Socialdemokratiet også tidligere har luftet, og som Morten Østergaard bringer på banen som et løfte:

- Det her, det skal bremses. Hvis ikke før, så efter et valg, siger han til TV 2.

Er det et valgløfte?

- Det er det.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Socialdemokratiets medieordfører, Mogens Jensen, men han er stadig ved at se aftaleteksten igennem og vil derfor ikke udtale sig.

I Enhedslisten er man imidlertid imødekommende over for aftalen i blå blok. Hvis den vel og mærke viser sig at føre til bedre kvalitet i DR, hvilket medieordfører Søren Søndergaard dog har svært ved at tro på.

- Men nu må vi se, hvad de lægger frem på tirsdag. Det kan jo være, de har en eller anden genial plan, som ingen før har tænkt på, siger han til TV 2.

Afskaffelsen af licensen som vi kender den betyder, i følge regeringen, at man som borger i Danmark vil spare penge årligt. Nedenstående grafik bygger på regeringens faktaark. Det har ikke været muligt for TV 2 at få oplyst hvor mange penge, der vil komme ind årligt via den nye ordning.