Politik

Løkke om russisk giftangreb: - Hertil og ikke længere

Angreb på russisk eks-spion i England er en trussel mod den vestlige verden, mener Lars Løkke Rasmussen.

Der skal sendes et klart signal til Rusland efter mordforsøget på en tidligere russisk spion i Storbritannien. Det oplyser statsminister Lars Løkke Rasmussen.

- Nogen bliver jo nødt til at sige til Putin: "Hertil og ikke længere", siger statsministeren til TV 2.

Briterne har netop besluttet at udvise 23 russiske diplomater som modsvar på, at den tidligere russiske spion Sergej Skripal blev fundet livløs sammen med sin voksne datter i en park i den sydengelske by Salisbury – begge forgiftet med en kraftig nervegift.

De svæver nu begge mellem liv og død.

Ifølge den britiske regering stammer nervegiften fra det russiske militær, men Rusland har nægtet ethvert ansvar for angrebet.

Alligevel mener Lars Løkke Rasmussen, at sanktionen er på sin plads.

- Engang imellem er man nødt til at møde hårdt mod hårdt. Vi kan jo ikke leve i et Europa, hvor en stat enten direkte eller indirekte bidrager til et angreb med nervegift. Det er jo helt vildt. Det vækker jo mindelser om noget fra den kolde krig, siger Lars Løkke Rasmussen til TV 2.

- Det truer sikkerheden hos os alle

Planen om udvisningen af de russiske diplomater kommer samme dag, som lederne i USA, Frankrig, Tyskland og Storbritannien i en fælles erklæring fordømmer angrebet på den russiske spion.

- Denne brug af en militært-udviklet nervegift, en type udviklet af Rusland, er den første offensive brug af en nervegift i Europa siden Anden Verdenskrig, konstaterer lederne.

- Det er et angreb på Storbritanniens suverænitet, og enhver brug af det (nervegift red.) fra en stat er en klar overtrædelse af Konventionen om Kemiske Våben og et brud på folkeretten.

- Det truer sikkerheden hos os alle, konstaterer de. Det skriver Ritzau.

Russisk modsvar på vej

Dmitrij Peskov, der er talsmand for den russiske præsident, siger, at Rusland vil svare igen på briternes udvisning af deres diplomater.

Rusland er forvirret, siger han. For den britiske regering har ikke fremlagt beviser for de påstande, som rettes mod Moskva.

- Der er alle tegn på, at det er en provokation mod vort land. Den britiske regerings indstilling forekommer helt igennem uansvarlig.

- Vi fastholder, at Rusland ikke har nogen forbindelse til, hvad der skete i Storbritannien, siger Peskov.

Stormagter sender stærkt signal 

Ifølge Mikkel Vedby Rasmussen, der er institutleder på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, skal udmeldingen fra de fire stormagter ses som et signal snarere end en plan om yderligere sanktioner mod Rusland.

Men ikke desto mindre et meget stærkt signal.

- Udmeldingen skal ses i kontekst af, at man i forvejen synes, at Rusland blander sig for meget. Via cyberkriminalitet, ved at blande sig i nyhedsstrømmen, ved i det hele taget at forsøge at undergrave de vestlige demokratier. Så det her er også en måde at sige, at nu er det nok, siger han til Ritzau.