Politik

Samuelsen overvejer også dansk reaktion på russisk giftangreb

Sagen om giftangrebet på en russisk eks-spion får nu diplomatiske konsekvenser.

23 russiske diplomater bliver smidt ud af Storbritannien den kommende uge. Det meddelte den britiske premierminister Theresa May onsdag – en reaktion på det opsigtsvækkende nervegiftangreb i den engelske by Salisbury den 4. marts, som de russiske myndigheder menes at stå bag.

Men udvisningen af diplomater fra Storbritannien bliver næppe den eneste officielle sanktion. Den danske regering er nemlig i øjeblikket i dialog med de britiske myndigheder, og det kan ”bestemt ikke” afvises, at Rusland også vil opleve en dansk reaktion.

Det siger udenrigsminister Anders Samuelsen til TV 2.

- Først og fremmest er det vigtigt at understrege, at det her er en ganske alvorlig situation. Og derfor kommer der også et meget voldsomt og konkret svar fra britisk side med den her udvisningsrunde. Vi tager nu kontakt til briterne for at finde ud af, hvordan vi kan udvise solidaritet. Og hvad vi helt konkret kan gøre.

Og hvad kunne det konkret være?

- Det er der ikke taget stilling til på nuværende tidspunkt. Det er vigtigt, at vi nu tager de drøftelser i god ro og orden. Og sørger for at komme til bunds i, hvad det præcis er, briterne ved, og hvad vi kan få information om. På den baggrund vil vi konkludere.

Så du udelukker ikke, at der kan komme en reaktion fra dansk side?

- Det gør jeg bestemt ikke. Det kalder selvfølgelig på en reaktion, siger Anders Samuelsen.

Rusland afviser

Den 66-årige russer Sergej Skripal, som ifølge de russiske myndigheder arbejdede for den britiske efterretningstjeneste i 90'erne, er stadig i kritisk tilstand på hospitalet, efter at han og hans 33-årige datter blev fundet bevidstløse på en bænk i den sydengelske by Salisbury.

De britiske myndigheder har siden indlæggelsen den 4. marts fundet spor af nervegiften Novichok på begge ofre. Novichok er udviklet af Ruslands militær, og fundet bestyrker derfor briternes mistanke om, at Rusland står bag.

Der er allerede indført en række økonomiske sanktioner overfor Rusland, som blandt andet har været på kant med EU og den øvrige Nato-alliance som følge af Ruslands beslutning om at invadere og efterfølgende annektere den ukrainske halvø Krim i 2014.

En talskvinde for det russiske udenrigsministerium har afvist anklagerne om, at landet skulle stå bag attentatet på Sergej Skripal og kaldt Theresa Mays udtalelser for et mediecirkus.

Tirsdag blev den russiske præsident Vladimir Putin, der er i gang med at føre valgkamp forud for præsidentvalget senere på måneden, også spurgt direkte ind til, om Rusland står bag attentatforsøget. Det skete, da en journalist fra det britiske BBC fangede Putin under et besøg på et russisk landbrug.

Da Vladimir Putin besøgte et gartneri, blev han af en BBC-journalist spurgt direkte, om Rusland står bag forgiftningen af Sergej Skripal.

- Hør her. Det her handler om landbrug. Som du kan se, er vores mål at skabe bedre levevilkår for folk. Og du taler om en tragedie. Kom til bunds i tingene der først, så kan vi diskutere det, lød svaret fra Putin.