Politik

Mette Frederiksen er ikke velkommen som 1. maj-taler

Mette Frederiksen har afvist at udtrykke støtte til lønmodtagerne i forbindelse med den forestående konflikt. Det får nu konsekvenser.

Socialdemokraternes formand Mette Frederiksen er ikke velkommen som taler til fagbevægelsens 1. maj-arrangement i Aalborg. 

Sådan lyder den opsigtsvækkende beslutning fra fagbevægelsens lokalafdelinger i byen, på trods af, at S-formanden for få dage siden meddelte, at netop Aalborg skal være hendes nye valgkreds.

Årsagen er, at Mette Frederiksen ikke har taget afstand fra beslutningen om at lockoute hundredetusindvis af offentligt ansatte og et muligt kommende regeringsindgreb for at afslutte konflikten. Det forklarer Mette Lyndgaard Petersen, der er fællesformand for HK Nordjylland.

- Vi står i en situation, hvor der kan opstå en stor konflikt på det offentlige område om lidt. Og Socialdemokraterne med Mette Frederiksen i spidsen har ikke taget afstand fra hverken en lockout eller et muligt regeringsindgreb, siger hun.

- Det ville være et forkert signal at sende, hvis hun skulle tale.

- Så er det jo sådan, det er

Det er det såkaldte 1. maj-udvalg under LO Aalborg, der står for at arrangere den lokale fejring af kampdagen i Kildeparken i Aalborg. Og på baggrund af indstillinger fra blandt andet Mette Lyndgaard Petersen er det nu blevet vedtaget, at S-formanden ikke skal have lov til at tale ved arrangementet i Danmarks fjerdestørste by, på trods af, at udvalget tidligere på året - inden der var udsigt til storkonflikt på det offentlige arbejdsmarked - selv havde inviteret S-formanden til arrangementet. Det bekræfter formanden for LO Aalborg Anna Kirsten Olesen til TV 2.

- Vi har nu besluttet, at vi kun skal have faglige taler.

Mette Frederiksen har ikke ønsket at lade sig interviewe om beslutningen fra LO Aalborg. Partiets pressechef har dog sendt følgende skriftlige citat fra partisekretær Jan Juul Christensen:

- Vi har fået en invitation fra LO i Nordjylland, der gerne ville have Mette Frederiksen som taler 1. maj. Hvis den invitation er trukket tilbage, så er det jo sådan det er.

Ikke seriøst at blande sig

Mette Frederiksen har - modsat en række andre toppolitikere - afvist at kommentere det igangværende forhandlingsforløb mellem arbejdsgivere og arbejdstagere på det statslige, regionale og kommunale område. Forhandlinger, som i øjeblikket er brudt sammen, og hvor en mulig lockout kan betyde, at hundredetusindvis af medarbejdere inden længe kan blive sendt hjem uden løn.

- Christiansborgpolitikere står nu og ønsker det ene, det andet og det tredje. Det, synes jeg, er en useriøs måde at gribe det her an på. Den danske model er en af de mest effektfulde arbejdsmarkedsmodeller, der findes. Lad den nu virke. Det her er et anliggende for arbejdsmarkedets parter, sagde S-formanden i sidste uge til TV 2.

Andre politikere har været mere åbenmundede. Eksempelvis DF-formand Kristian Thulesen Dahl, der i sidste uge sagde, at der er ”en bodsgang at gå i forhold til lærerne” som følge af forløbet i 2013, hvor lærerne i forbindelse med en overenskomstforhandling blev udsat for først en lockout og senere et regeringsindgreb.

S-formanden vil ikke blande sig i de igangværende forhandlinger.

Mette Lyndgaard Petersen, Mette Frederiksen siger jo blot, at hun ønsker at respektere den danske model og ikke vil blande sig i en igangværende forhandling. Er det ikke i orden?

- Hvis man tænker tilbage på 2013, blev lærerne også lockoutet, og det endte med et regeringsindgreb fra en socialdemokratisk regering. Dengang valgte Socialdemokratiet side med arbejdsgiverne. Denne gang er det så en endnu større del af arbejdsmarkedet, der er på vej i konflikt. Og hvad sker der så?, spørger fællesformanden for HK Nordjylland.