Politik

- Det her vækker mindelser om den kolde krig, siger chokeret Løkke

Den danske statsminister er "chokeret" over giftangreb og åbner for at gennemføre "modforanstaltninger" i forhold til Rusland.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) melder sig nu også i koret af vestlige statsledere, der langer voldsomt ud efter Rusland.

Det sker, efter at den britiske premierminister, Theresa May, har slået fast, at det "højst sandsynligt" er Rusland, der står bag den alvorlige forgiftning af eks-spionen Sergej Skripal.

- Jeg er chokeret, og der er grund til at tage så dyb afstand fra det her, som man overhovedet kan. Et angreb med kemiske våben midt i en fredelig engelsk by, med Theresa Mays ord udført af Rusland, vækker mindelser om den kolde krig, siger Lars Løkke Rasmussen til TV 2.

Skal overveje modforanstaltninger

Den 66-årige russer Sergej Skripal, som ifølge de russiske myndigheder arbejdede for den britiske efterretningstjeneste i 90'erne, er stadig i kritisk tilstand på hospitalet, efter at han og hans 33-årige datter blev fundet bevidstløse på en bænk i den sydengelske by Salisbury.

De britiske myndigheder har siden indlæggelsen den 4. marts fundet spor af nervegiften Novichok på begge ofre. Novichok er udviklet af Ruslands militær, og fundet bestyrker derfor briternes mistanke om, at Rusland står bag.

- Det kan man kun tage skarp afstand fra. Og udtrykke medfølelse med de mennesker, der er berørt. Og solidaritet med Storbritannien. Vi vil i tæt dialog med vores britiske allierede overveje, hvilke modforanstaltninger det kan give anledning til, siger den danske statsminister, som dog ikke vil komme nærmere ind på, hvilke "modforanstaltninger" der kunne være tale om.

Der er allerede indført en række økonomiske sanktioner overfor Rusland, som blandt andet har været på kant med EU og den øvrige Nato-alliance som følge af Ruslands beslutning om at invadere og efterfølgende annektere den ukrainske halvø Krim i 2014.

Putin: Kom til bunds i tingene

En talskvinde for det russiske udenrigsministerium har afvist anklagerne om, at landet skulle stå bag attentatet på Sergej Skripal og kaldt Theresa Mays udtalelser for et mediecirkus.

Tirsdag blev den russiske præsident Vladimir Putin, der er i gang med at føre valgkamp forud for præsidentvalget senere på måneden, også spurgt direkte ind til, om Rusland står bag attentatforsøget. Det skete, da en journalist fra det britiske BBC fangede Putin under et besøg på et russisk landbrug.

Da Vladimir Putin besøgte et gartneri, blev han af en BBC-journalist spurgt direkte, om Rusland står bag forgiftningen af Sergej Skripal.

- Hør her. Det her handler om landbrug. Som du kan se, er vores mål at skabe bedre levevilkår for folk. Og du taler om en tragedie. Kom til bunds i tingene der først, så kan vi diskutere det, lød svaret fra Putin.