BLOG: De offentligt ansatte skal ikke behandles som lærerne i 2013

BLOG: I Enhedslisten gør vi klar til at bakke de offentligt ansatte op i en storkonflikt.

Og vi lover allerede nu, at Enhedslisten ikke kommer til at støtte et regeringsindgreb på arbejdsgivernes præmisser. Alle partierne uden for regeringen burde love det samme allerede nu – så de offentligt ansatte får en fair chance.

Når Sophie Løhde og de øvrige arbejdsgivere varsler lockout af ca. 450.000 offentligt ansatte, er det en voldsom eskalering af en potentiel konflikt, hvor de ansatte kun har varslet strejke for en markant mindre gruppe. Det tyder på, at arbejdsgiverne vil tømme strejkekasserne hurtigt og satser på, at Folketinget hurtigt vil gribe ind til deres fordel. Det bør samtlige partier uden for regeringen allerede nu afvise fuldstændig.

Vi støtter stadig lærerne

Jeg tror, at rigtig mange offentligt ansatte er bange for, at det skal gĂĄ dem, som det gik lærerne i 2013, da de blev kørt over af regeringen og KL. Dengang kæmpede lærerne for ordentlige vilkĂĄr, men det viste sig, at det allerede lang tid forinden var planlagt, at regeringen skulle gribe ind og gennemføre en tro kopi af arbejdsgivernes krav, mens lærerne blev ignoreret. Derfor kan man godt frygte, at der igen til disse forhandlinger er planlagt et regeringsindgreb helt og holdent pĂĄ arbejdsgivernes præmisser, og at de dermed er chanceløse fra starten. 

Derfor lover vi i Enhedslisten nu, at vi heller ikke denne gang lægger stemmer til sådan en omgang fusk og lusk, som det skete i 2013.

Enhedslisten mener, at de offentligt ansatte skal have en fair chance ved forhandlingsbordet. Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og Radikale stemte alle for et regeringsindgreb over for lærerne i 2013, som på ingen måde imødekom de ansattes holdninger og synspunkter. Derfor er det også afgørende, at de afviser at gentage fadæsen.

Deres vilkår er vores velfærd

Når de offentligt ansatte går ind i en storkonflikt, gør de det ikke kun for dem selv. For deres løn- og arbejdsvilkår er vores alle sammens velfærd. Dårlige forhold for dem, betyder ringere forhold for os alle – når vi afleverer vores børn, bliver syge, har brug for politiet, skal møde frem på jobcentret, eller når vores bedsteforældre eller søskende med et handicap har brug for omsorg og støtte.

Jeg vil opfordre alle til at give pædagogen i børnehaven, skolelæreren, eller hvem I nu møder på jeres vej, et ekstra kram eller et klap på skulderen, så de ved, at der er mange, der er med dem. De er velfærdens helte, deres arbejde er uundværligt, og hver eneste dag knokler de for os alle sammen.