Politik

Løhde varsler omfattende lockout på statens område

En lang række ministerier og styrelser vil blive berørt, hvis lockouten træder i kraft.

Konflikten mellem staten og lønmodtagerne er endnu engang blevet optrappet.

Innovationsminister Sophie Løhde (V), der er statens chefforhandler, har på et pressemøde varslet en omfattende lockout på hele statens område, som ventes at træde i kraft den 10. april.

- En lockout er et stort skridt. Jeg vil gerne understrege, at vi ikke ønsker konflikt, men jeg har besluttet, at vi er nødt til at svare igen, sagde hun på pressemødet i Finansministeriet.

Rammer store dele af samfundet

Varslet sker som del af de verserende overenskomstforhandlinger, hvor forhandlingerne mellem lønmodtagere på den ene side og kommuner, regioner og staten på den anden side, ikke ser ud til at nærme sig en løsning.

Den varslede lockout fra Sophie Løhde rammer altså "kun" de statsansatte og vil derfor påvirke en lang række ministerier og styrelser, hvis ansatte vil blive sendt hjem uden løn.

Den vil ifølge ministeren ramme 120.000 ansatte ud af de 180.000 statsansatte.

Konflikten centrerer sig om især to områder - lønnen og den betalte spisepause. Sophie Løhde har flere gange sagt, at der ikke er nogen statslige arbejdsgivere, der vil tage frokostpausen fra de ansatte, men alligevel er der tilsyneladende noget sprog omkring spisepausen, der skiller parterne.

Strejke er varslet

Lockouten sker som en reaktion på omfattende strejkevarsler fra de faglige institutioner. Der er tale om et mindre strejkevarsel, men med lockouten rammer man altså meget bredere.

- Strejkevarslerne rammer med nålestik, og formålet med vores modsvar er at fremme en løsning ved forhandlingsbordet, understreger Sophie Løhde.

Hun nævner for eksempel togdrift, eksport af kød og Danmarks Meteorologiske Institut som steder, hvor relativt få strejkende vil kunne få store konsekvenser, ifølge lønmodtagerne.

Hun vil ikke svare direkte på, om man forsøger at tømme de faglige organisationers strejkekasser ved at brede konflikten ud.

Lockout også ventet på kommunalt område

Meldingen fra ministeren kommer, dagen efter at lærerne og pædagogerne udsendte et strejkevarsel, der vil sende omkring 11.000 i strejke fordelt på 12 kommuner, hvis den træder i kraft.

De to grupper er kommunalt ansatte og vil dermed ikke blive berørt af Sophie Løhdes lockout. Men også på det kommunale område ventes der at blive varslet lockout onsdag, erfarer TV 2s finanskommentator Ole Krohn.

Bestyrelsen i Kommunernes Landsforening vil mødes senere på dagen for at træffe en beslutning. KL's chefforhandler, Michael Ziegler, har på forhånd pointeret, at man har en fast politik om at modsvare et strejkevarsel med et varsel om lockout.