Politik

Støjberg før ghettoudspil: I vil spærre øjnene op

De otte ministre vil blive mødt af en demonstration, når de præsenterer det sjette ghettoudspil siden 1994.

Når regeringen torsdag præsenterer et udspil om ghettoer og parallelsamfund i Danmark i Mjølnerparken på Nørrebro i København vil ”folk spærre øjnene op,” lover udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg.

Mens Inger Støjberg ikke vil løfte sløret for udspillet, har der gennem ugen i medierne været beskrevet en del af initiativerne – og det lyder altså til, at ministeren har noget mere i ærmet, i forhold til at det ifølge regeringen skal være slut med ghettoer og parallelsamfund i Danmark om 12 år i 2030.

- Den her gang tager vi noget hårdere fat end tidligere, og når jeg kigger tilbage, er jeg fuldstændig enig i, at man ikke rigtig for alvor har taget fat om nældens rod, siger Inger Støjberg.

Nytænkning i det sjette udspil i rækken

For mange ikke-vestlige indvandrere lever ifølge regeringen isoleret i bestemte boligområder, hvor for få går på arbejde, og hvor der ikke tales dansk. Det har fem tidligere udspil siden 1994 tilsyneladende ikke ændret på, og derfor har regeringen tænkt nyt.

Således satte tre ministre - økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) - sig derfor i oktober sammen for at smide "nogle ret vilde idéer" på bordet, som en kilde nær forhandlingerne formulerer det over for Ritzau.

Og det bord blev omdrejningspunktet de følgende to måneder, før udspillet altså bliver præsenteret senere torsdag af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og syv ministre i Mjølnerparken i København – flere af de i alt otte ministre har været forbi de tre ministres bord for at komme med ideer til, hvad der kunne gøres.

Fredelig demonstration vil udtrykke utilfredshed

Således vil Lars Løkke Rasmussen (V) præsentere udspillet klokken 11.00 sammen med blandt andet Inger Støjberg (V), Søren Pape Poulsen (K), Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) og boligminister Ole Birk Olesen (LA).

Og ministrene får selskab af en del andre mennesker i Mjølnerparken, for formanden og næstformanden i afdelingsbestyrelsen i Mjølnerparken har arrangeret en fredelig demonstration en halv time før fremlæggelsen klokken 11.00.

Deltagerne vil samles på Hothers Plads i boligområdet for at udtrykke deres utilfredshed med regeringens udspil.

 - Vi håber at opnå, at rigtig mange mennesker vil støtte op om os og presse på, så vi kan ændre regeringens holdning. Jeg tror, mange mennesker ikke er enig med den. Jeg vil gerne snakke om, hvad vi vil sætte i stedet, siger næstformand Janni Milsted.

Næstformand: Der er igangsat flere gode ting i boligområdet

Janni Milsted fremhæver, at boligområdet i forvejen har gang i flere gode ting, blandt andet en lektiecafe.

Dele af regeringens udspil er blevet lagt frem ugen op til torsdag. Her indgår elementer som muligheden for zoner med dobbelt straf for særlige forbrydelser samt tvangsopløsning af boligafdelinger.

Udspillet præsenteres i boligområdets fælleshus, som boligselskabet har stillet til rådighed for regeringen.

Det er Muhammad Aslam og Janni Milsted og ikke afdelingsbestyrelsen i Mjølnerparken, der arrangerer demonstrationen. Der har ifølge Janni Milsted ikke været tid til at inddrage hele bestyrelsen.