Politik

Otte ministre i Mjølnerparken er opvarmning til valg, siger eksperter

Side om side med syv ministre præsenterede statsministeren i dag regeringens ghettoudspil - men han varmede også op til valgkamp.

Omringet af demonstranter og sikkerhedsfolk, pressefolk og mikrofoner, ankom statsministeren for kort tid siden til det belastede ghettoområde Mjølnerparken i ydre København.

Han havde også syv ministre med sig. Og både antallet af ministre og lokaliteten er usædvanlig.

- Det er jo et af de mest belastede områder, regeringen tager ud i her. Og det er for at symbolisere: "Vi vil ikke finde os i, at der er ghettoområder, hvor ministre eller andre ikke kan komme ind", siger politisk analytiker Hans Engell til TV 2.

Derudover illustrerer den store ministertrup, at der er tale om et meget vigtigt og gennemtænkt udspil, forklarer Hans Engell. Et udspil, der spiller på alle regeringens ministerielle strenge, og som i den grad varmer op til et kommende folketingsvalg.

- Indsatsen mod de her parallelsamfund vil blive et centralt emne i en kommende valgkamp, og nu har regeringen altså noget, de har lagt på bordet, og noget, de håber, at lave forlig på.

Du kan læse mere om udspillet her.

Hvis du vil vinde et valg, skal du have udlændingepolitik på hylderne

Thomas Funding, politisk analytiker på TV 2

Ghettoplan kan vinde valget for Lars Løkke

Flere politiske analytikere er enige om, at det efter alt at dømme er det sidste store udspil, som Lars Løkke Rasmussens VLAK-regering præsenterer, inden valgtrommerne lyder i Danmark - senest i juni næste år.

- Og i virkeligheden kan det også være med til at definere, hvem der vinder næste valg, siger politisk kommentator på Berlingske Thomas Larsen.

Ifølge TV 2s politiske analytiker Thomas Funding er det en gængs opfattelse på Christiansborg, at valget i 2015 blev afgjort af en stram udlændingepolitik. Ligesom flere valg før det.

- Så analysen ligger lige for: Hvis du vil vinde et valg, skal du have udlændingepolitik på hylderne. Og det er det her emne, der skal vinde valget for dem, siger han.

Udlændingepolitikken har været tæt på udsolgt

Når Lars Løkke Rasmussen og regeringen slår præsentationen af udspillet stort op med talrige ministre i Mjølnerparken, er det altså, ud over at være et politisk stort udspil, der breder sig over mange ministres ressortområder, også et udtryk for, at regeringen er klar til kamp på udlændingeområdet.

De har ellers haft tæt på udsolgt på netop dén hylde op til valget, forklarer Thomas Funding.

- Man har strammet så meget på reglerne for tilstrømningen af udlændinge til Danmark, at der ikke er meget mere at rykke ved uden at komme i konflikt med konventionerne. Så regeringen har haft svært ved at have noget, der for alvor er slagkraftigt på hylderne.

Men det har de fået nu:

- Når de kommer med det store udspil her, med masser af ministre, er det et udtryk for, at man er klar med nye varer til den samme hylde.  I stedet for at rette fokus mod tilstrømningen af udlændinge ser man på dem, der allerede er her, siger han.