Politik

DF klar til aftale om udlændinge med S - hvis de får et asylstop

Kristian Thulesen Dahl lægger pres på regeringen. DF gør klar til tæt parløb med Socialdemokratiet.

Dansk Folkeparti har en række krav, hvis partiet skal støtte op om det ghettoudspil, Socialdemokratiet præsenterede for omkring tre uger siden. 

Blandt andet vil DF kræve asylstop og et loft over familiesammenføringer for at indgå i en forhandling med S. 

- Vi skal have et asylstop i Danmark, og det betyder jo helt konkret, at det ikke er i Danmark, man skal have sin hjælp. Det er i nærområderne. Og så skal vi have et loft for, hvor mange familiesammenføringer der kan komme til Danmark, siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

- Vi vil bruge alle de muligheder, vi har, for at presse vores synspunkter igennem – og her har vi en unik mulighed for, ser det ud til, at bruge Socialdemokratiets nye udspil som en platform til at komme videre og presse regeringen til at gennemføre flere af vores synspunkter på udlændingeområdet, fortsætter han. 

Dansk Folkepartis formand ser ingen grund til at involvere regeringen i udformningen af en ny politik på udlændingeområdet.

- Det drejer sig om, havde jeg nær sagt, at få de andre partier til at føre DF’s udlændingepolitik, og nu har Socialdemokratiet lavet et udspil, der i høj grad skriver DF’s tidligere forslag af. Det er vi utrolig glade for, og det vil vi gerne kvittere positivt for, siger Kristian Thulesen Dahl.

Udspil: Kun muligt at søge asyl fra lejre i Nordafrika

Socialdemokratiet afviser langt fra invitationen fra Dansk Folkeparti. 

- Vi vil meget gerne have et samarbejde med Dansk Folkeparti om, hvordan vi får kontrol med indvandringen. Vi afviser bare heller ikke at lave en aftale med regeringen om at få håndteret integrationen, siger Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører Mattias Tesfaye.

- Vi er bare glade for, at der tilsyneladende på begge sider af Socialdemokratiet nu er nogen, der gerne vil realisere vores politik.

Mattias Tesfaye afviser ikke invitation fra DF Video: Anders Hjort

Socialdemokratiets udlændingeudspil er umiddelbart ikke blevet godt modtaget blandt de øvrige partier i rød blok. Flere medlemmer af Enhedslistens hovedbestyrelse mener, at udspillet krydser Enhedslistens røde linjer for at støtte en S-regering.

I udspillet foreslår Socialdemokratiet blandt andet, at udlændinge i fremtiden ikke kan søge asyl i Danmark, men kun fra lejre i Nordafrika. 

Mattias Tesfaye siger videre til Ritzau, at partiet samarbejder med hvem som helst, som kan hjælpe med at få partiets politik igennem - også Dansk Folkeparti. 

- Men det er ikke nogen selvstændig målsætning for os at holde regeringspartierne uden for døren. Tværtimod. Vi ser helst det bredest mulige flertal bag ændringer af både asylpolitikken og integrationsloven, lyder det fra Mattias Tesfaye.

Flere krav fra DF

Der er derfor lagt op til et tæt samarbejde mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Regeringens ambition er at gøre op med parallelsamfund, hvilket statsminister Lars Løkke Rasmussen omtalte i sin nytårstale for nylig. Det ventes, at regeringen vil præsentere et nyt ghettoudspil i næste uge, og statsministeren kan ende med at blive tvunget til at gennemføre den udlændingepolitik, som S og DF nu barsler med et samarbejde om. 

- En ting er at få gjort op med de parallelsamfund, der er i Danmark, en anden ting er at sikre, at vi ikke får genskabt nye parallelsamfund. Og det handler jo om, hvor mange, der kommer til Danmark og også om, at nogen, som åbenlyst ikke fungerer, kommer tilbage til deres oprindelige hjemlande. Det er nogle af de redskaber, vi skal have fat i for for alvor at få styr på det her oveni det, som regeringen vil foreslå, siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

Hvis ikke du kan komme igennem med de her krav overfor Lars Løkke Rasmussens regering, vil du så pege på Mette Frederiksen som statsminister næste gang?

- Nu tager vi en ting ad gangen. Det her handler om at få gennemført så meget af vores politik som overhovedet muligt indtil det kommende valg, og så er det klart, at der agter vi at pege, som det ser ud umiddelbart nu, på Lars Løkke Rasmussen som statsminister.

- Men i en regeringskonstellation vil man jo også kunne trække Socialdemokratiet ind i et tæt samarbejde. For vi er af den overbevisning, at et samarbejde mellem Venstre, S og DF er afgørende for, at vi får styr på indvandringsspørgsmålet, også på lidt længere sigt, siger Dansk Folkepartis formand.