BLOG: Børn skal blandes i dagtilbuddene - sådan skaber vi integration

BLOG: Skal vi skabe integration, er det alfa og omega, at vi starter med børnene. For generelt er det nemmere at forebygge end at brandslukke.

Det er i de første 1.000 dage, at vi risikerer at tabe børn i grøften, fordi sprog og motorik halter. Senere kan vi så bruge voldsomme summer på brandslukning. Det viser forskning fra bl.a. James Heckman.

Radikale Venstre vil give tosprogede børn en bedre start på tre måder.

For det første vil vi blande børnene, så etniske danskere og tosprogede børn vokser op under samme tag. På den måde danner børnene venskaber på kryds og tværs. Og tosprogede børn får lært bedre dansk. Konkret vil vi stille krav om, at det lokale byråd sikrer, at daginstitutionerne afspejler befolkningssammensætningen.

Vi vil samtidig give kommunerne mulighed for at sætte et loft over, hvor mange tosprogede børn, der må være i det enkelte dagtilbud.

Dernæst vil Radikale danne et korps af hjemmepædagoger, der skal rykke ud til familier, der har behov for mere hjælp. Hjemmepædagogerne skal gøre det tydeligt for forældrene, at der ligger en stor fordel i at sende sit barn i dagtilbud.

Endelig vil Radikale hyre en hær af pædagoger. For vi skal huske, at blandede dagtilbud ikke er nok. Hjemmepædagoger er desværre heller ikke nok. For hvis én pædagog skal holde styr på flere børn, end han kan tælle på fingrene, er vi langt fra mål. Vi får ikke skabt integration, når børn må græde uden trøst, eller når børn ikke får talt dansk. Alle børn, uanset baggrund, har brug for opmærksomhed og dygtige pædagoger.

Radikale Venstres tre tiltag er finansieret i vores 2025-plan. Med planen ønsker vi at rette op på fejl, så tidligt som muligt. Børn skal i dagtilbud. Børn skal møde både tosprogede og etniske danskere. Og børn skal have rigelig opmærksomhed fra voksne.

Du kan læse hele vores udspil her.