BLOG: Folketinget forhandler tys-tys-sag - borgmestre er klar til kamp

16x9
Indenrigs- og Þkonomiminister Simon Emil AmmitzbÞll (LA) stÄr i spidsen for de komplicerede forhandlinger. Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

De vil helst gÞre det i stilhed. Men lige nu forhandler partierne om at fordele milliardbelÞb til den kommunale velfÊrd pÄ en ny mÄde.

For mange i politik er det Ă„rets vigtigste sag. I hvert fald den mest besvĂŠrlige. Glem ghettoplan, skat og finanslov.

En sag, der drejer sig om fordeling af milliardbelĂžb. Hvor der vil blive rĂ„bt ”urimeligt” og ”uretfĂŠrdigt”, hvis ikke endnu stĂžrre ukvemsord.

En sag, der vil splitte de ansvarlige partier fra isse til hĂŠl.

Ingen fredelig lĂžsning synes mulig

Peter Lautrup-Larsen, TV 2s politiske analytiker

Regeringen vil ikke offentligt fortÊlle om sit eget udspil. Og de andre partier med Socialdemokratiet i spidsen er enige. Forhandlingerne klarer sig bedst bag lukkede dÞre og i dÞlgsmÄl. Godt hjulpet af medier, der synes det hele er for indviklet. Folketinget har sin egen tys-tys-sag.

Alene ordet pÄ det hele fÄr kÊberne til at gabe af led: Mellemkommunal udligning. Men vent bare pÄ konsekvenserne. I Horsens ryster de allerede af en blanding af vrede, frustration og bekymring. Kommunen stÄr til at miste godt 100 millioner kroner i udligning. Svarende til adskillige hundrede pÊdagoger eller plejehjemsassistenter, selv om kommunen jo nok prÞver at spare andre steder.

Andre kommuner stÄr til gevinst. Ja, selv en velhaverkommune som Rudersdal nord for KÞbenhavn kan hÄbe pÄ at fÄ mere pÄ kontoen. PÄ bekostning af tabere som Odsherred og HalsnÊs, der nÊppe mener, de har meget at rutte med.

Plus eller minus?

Landet rundt nÊrlÊser de 98 borgmestre med deres kommunalbestyrelser pÄ ryggen beregningerne for netop deres kommune. Ender det i plus eller minus? Og hvor mange millioner netop hos os? Det hele stÄr i en embedsmandsrapport pÄ smÄ 300 sider, som regeringen offentliggjorde onsdag aften lidt fÞr 19. SÄ var man sikker pÄ, at de tidlige tv-nyheder pÄ begge kanaler samt morgenaviser med kortfristet deadline ikke kunne nÄ at dÊkke sagen, der omvendt nÊste dag ville vÊre en gammel nyhed.

Meget bekvemt for regeringen er den ansvarlige minister med ansvaret for opfÞlgning pÄ embedsmÊnd og forhandlingsresultat Liberal Alliances Þkonomi- og indenrigsminister Simon Emil AmmitzbÞll-Bille. I denne sag er det kun en fordel med en mand i spidsen fra et parti, der ikke har nogle borgmesterposter.

SĂ„ er det sĂ„ meget lettere at trĂŠkke pĂ„ skuldrene af henvendelser fra den ene vrede borgmester efter den anden. De har dog indtil videre ogsĂ„ svĂŠrt ved at blive alt for kloge pĂ„ det endelige facit. Embedsmandsudvalget har nemlig lagt op til en ny fordeling, hvor politikerne kan vĂŠlge mellem fem modeller. Rygtet vil vide, at regeringen foretrĂŠkker et miks mellem model nummer tre og fem. SĂŠrligt interesserede henvises til Økonomi- og indenrigsministeriets hjemmeside. PĂ„ forhĂ„nd advares dog mod tung lĂŠsning. I mange Ă„r hed det sig, at den kommunale udligning var sĂ„ uoverskuelig, at kun en eneste embedsmand i ministeriet forstod det hele. Og han er der vist ikke mere.

Grundtanken er dog mere simpel, som den er logisk. Blandt de 98 kommuner er nogle fattige – udkantsdanmark – og andre rige, isĂŠr op langs Strandvejen nord for KĂžbenhavn. Allerede fordi kommunernes indbyggere har vidt forskellige indkomster, der naturligvis afspejler sig i stĂžrrelsen pĂ„ kommunernes skattegrundlag. De rige kommuner betaler derfor pĂ„ baggrund af alverdens beregninger om befolkningssammensĂŠtning med videre til de fattige, sĂ„dan at velfĂŠrdsniveauet landet over er nogenlunde ens. 16 milliarder kroner er til fordeling.

Under angreb

Systemet er allerede under voldsomt angreb. 34 kommuner i HovedstadsomrĂ„det er gĂ„et sammen i en falanks og har endda indrykket annoncer for at pĂ„virke den offentlige debat. De synes, de betaler for meget. Andre kommuner – blandt andre 11 i det nordjyske – synes modsat, de fĂ„r for lidt. Borgmestre fra de store kommunepartier, Socialdemokratiet og Venstre, stĂ„r pĂ„ tvĂŠrs af partiskel pĂ„ hver deres side med skyttegrave sĂ„ dybe, at ingen fredelig lĂžsning synes mulig.

De lokalt valgte folketingsmedlemmer bliver mobiliserede til kamp for deres egen kommune. Uenigheden med pres pÄ at levere netop hjem til dem selv nÄr helt ind i folketingsgrupperne pÄ Christiansborg, hvor statsminister Lars LÞkke Rasmussen i Venstre og Mette Frederiksen hos Socialdemokratiet nu har et fÊlles problem. Intern ballade og uenighed med kun godt et Är til et folketingsvalg. Det siger sig selv, at jo mindre offentlighed om sagen, desto nemmere at hÄndtere.

Det hele minder om et politisk hvepsebo. Vel og mÊrke befolket med den store gedehams, Vespa Crabro, hvis stik kan vÊre yderst ubehageligt, ogsÄ for folk, der normalt ikke er overfÞlsomme over for insektbid.

Og sĂ„ er det endda ikke den store Ăžvelse med bundvending af hele udligningen, som Hovedstadskommunerne efterlyser. EmbedsmĂŠndene bag de fem modeller har kun rettet lidt op kriterierne bag det hele. ”Kalibreret systemet”, som det udtrykkes. Et fint ord for en mere prĂŠcis indstilling. Som altsĂ„ alligevel flytter rundt pĂ„ millionerne.

Veluddannede indvandrere skal nu tÊlle anderledes i beregningerne. Kommuner, der fÄr ikke-vestlige indvandrere i arbejde, skal belÞnnes og sÄ videre. Alt sammen lyder det meget rimeligt. Alligevel er de socialdemokratiske vestegnsborgmestre pÄ krigsstien. Beregningerne er uprÊcise. Bygger pÄ spÞrgeskemaer, som isÊr akademikere og nÊppe analfabeter svarer pÄ. I de kommende uger kommer der mange flere af den slags protester med stÞrre eller mindre saglig lÞdighed.

I de kommende uger kommer der mange flere af den slags protester med stĂžrre eller mindre saglig lĂždighed

Peter Lautrup-Larsen, TV 2s politiske analytiker

Tvungen opgave

Men trods al balladen er det en tvungen opgave for de forhandlende partier at blive enige. For hvem vil tage ansvaret for at undlade at modernisere et system, der ikke mere dÊkker udgifterne i den kommunale virkelighed? Lige nu er det taberne blandt kommunerne, der rÄber hÞjest. Men sker der ikke meget pÄ grund af konfliktangst pÄ Christiansborg, vil de borgmestre, der nu hÄber pÄ at vinde, naturligvis stÄ i kÞ og skrige efter de millioner, der ikke kommer alligevel.

Man forstÄr, at politikerne pÄ Christiansborg foretrÊkker stilheden. Blandt de 98 borgmestre er der vel ogsÄ dem, der mener, det tjener dem bedst ikke at provokere. Men vent pÄ facit. NÄr tys-tys slutter, sÄ eksploderer det kommunale Danmark i skrig og skrÄl. HvornÄr? Formentlig inden for fÄ mÄneder. Det hele skal vÊre pÄ plads inden forhandlinger om den kommunale Þkonomi til nÊste Är med deadline i juni.