Politik

Liste på internettet opfordrer til drab på danske politikere

Alle folketingspolitikere optræder på listen med navn og adresse. Det er en trussel mod demokratiet, mener politikerne.

En liste, der cirkulerer på internettet med alvorlige trusler, har skabt bekymring på Christiansborg.

Alle medlemmer af Folketinget optræder nemlig på listen med navn og adresse – og listen følges op med en opfordring til at "krydse grænsen" til Danmark og opsøge og dræbe personerne på listen.

Ud over folketingsmedlemmerne og deres familier optræder også kongelige og andre "fremtrædende danskere" på listen, oplyste P1-dokumentarprogrammet ’Internettet kan være et ondt sted’, der blev sendt torsdag.

- Det her er jo i detaljegraden noget, der får det til at løbe koldt ned af ryggen på mig, siger Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, mens han sammen med TV 2 kigger listen igennem.

Ud for nogle af navnene står konkrete oplysninger om familie og børn – og i et tilfælde en anvisning på, hvordan man skal stå et bestemt sted for at få det bedste kig ind en af de nævnte personers lejlighed.

'Det må tages alvorligt'

- Det er rigtigt alvorligt for de folkevalgte, der jo stiller op for demokratiet. Og for deres familier, der jo intet har med det her at gøre. Jeg synes, det er så stærkt et signal. Når det ligger på en liste, så må danske myndigheder tage det alvorligt, siger Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) fortæller i en skriftlig kommentar til TV 2, at man skam er opmærksom på listen og tidligere har set nærmere på den:

- Pågældende liste er af ældre dato og er tidligere sikkerhedsmæssigt vurderet af PET, da den af og til dukker op på internettet. PET vurderer løbende sikkerheden for relevante institutioner - herunder Folketinget, persongrupper og personer. Hvis det vurderes nødvendigt, vil PET foretage de fornødne sikkerhedsmæssige dispositioner, skriver Politiets Efterretningstjeneste i sin kommentar.

En alvorlig udvikling

Ifølge politisk kommentator Hans Engell er listen udtryk for en alvorlig udvikling:

- Det er bekymrende, at man ikke kun truer politikerne selv, men også deres private boliger, deres hjem og deres familiemedlemmer. Det er en alvorlig optrapning. Og det kan jo få den konsekvens, at der er rigtig mange, som godt kunne tænke sig at være politikere, men som ikke har lyst til at være med på grund af den personlige risiko de løber, siger Hans Engell.

Hans Engell: 'Det er et demokratisk problem'

Han kender til flere politikere, der allerede i dag undgår visse arrangementer og undgår at deltage i debatten om bestemte, følsomme politiske emner.

- De ved, at de på grund af deres synspunkter kan udfordre lige præcis nogle af de her grupper, som herefter rykker ud med trusler om vold, siger Hans Engell.

Et demokratisk problem

På Christiansborg ser man da også truslerne som mere end end et personligt problem. Det er også et demokratisk problem.

- På det personlige plan synes jeg, at det er dybt ubehageligt. På det generelle plan vil jeg sige, at det jo heller ikke er noget, der animerer andre til at gå ind i politik. Vi er vant til – og vi skal finde os i – at få negativ omtale og kedelige mails, men det her kan jo afholde folk fra at gå ind i politik. Så der er også et demokratisk problem her, siger Preben Bang Henriksen.