Politik

- Jeg udtrykte mig klodset, siger DF'er efter opsigtsvækkende IS-udtalelser

Til avis har DF-ordfører talt for, at danske IS-krigere skal "elimineres". Nu trækker han i land.

DF vil likvidere danske statsborgere i hellig krig.

Sådan lyder den opsigtsvækkende overskrift på forsiden af Jyllands-Posten torsdag.

Til avisen siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, blandt andet, at det er "fornuftigt set ud fra et sikkerhedssynspunkt at eliminere og sørge for, at de her mennesker ikke er i stand til at rejse tilbage og eventuelt lave et terrorangreb på dansk jord".

Peter Kofod slår også fast, at danske efterretningstjenester skal dele oplysninger om danske statsborgere, der er draget i kamp for terrororganisationen Islamisk Stat, med eksempelvis amerikanerne og briterne "med henblik på, at de skal elimineres og ikke kommer hjem og udgør en sikkerhedsrisiko".

- Det er ikke vores politik

Men de udtalelser er ”klodsede” og skal præciseres, lyder det fra retsordføreren i et interview med TV 2 torsdag formiddag.

- Jeg synes, vi skal udlevere navne og efterretninger, fordi det er naturligt, at vi selvfølgelig samarbejder og deler oplysninger med hinanden. Det modsatte ville da være grotesk. Tænk, hvis vi sagde til venligtsindede stater som Storbritannien og Frankrig, at jer vil vi ikke snakke med.

Og hvad så hvis en dansk soldat møder en dansk statsborger i en krigszone. Skal de så skyde ham?

- Så er det krigens love, der gælder. Hvis man er i fare, hvis fjenden er bevæbnet og en del af en ondsindet terrororganisation, så gør man selvfølgelig det, man skal, for at beskytte sig selv. Og det indebærer også at skyde. Men der er ikke tale om, at man skal gå rundt og likvidere ubevæbnede mennesker. Det er ikke vores politik overhovedet.

Er du så blevet fejlciteret i Jyllands-Posten?

- Nej, men jeg har måske udtalt mig en lille smule klodset, i forhold til hvad der egentlig er partiets politik. Det må jeg tage til efterretning. Og det er også derfor vi står her og får det præciseret nu, siger Peter Kofod Poulsen.

Kritik fra flere sider

Ifølge den amerikanske avis The Wall Street Journal har franske myndigheder forsynet irakiske specialenheder med navne og fotos af franske statsborgere, som Frankrig ønsker dræbt. Og det er altså en lignende model, som DF-ordføreren i Jyllands-Posten taler for, at Danmark skal kopiere. 

Peter Kofod Poulsens udtalelser til avisen har medført hård kritik fra blandt andet generalsekretæren i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl. På Twitter skriver han, at forslaget "underminerer alle principper vores Danmark er bygget på". 

På det sociale medie bakker både SF-formand Pia Olsen Dyhr og Sofie Carsten-Nielsen fra Radikale Venstre op om den kritik: 

Retsordføreren for regeringspartiet Konservative, Rasmus Jarlov, er også kritisk: 

- Det er svært foreneligt med den måde, man skal opføre sig på som stat, at ville sende dødspatruljer ud for at slå dem ihjel med den begrundelse, at vi vil undgå et retsopgør, siger han til Jyllands-Posten.

Danske statsborgere sidder fængslet

I omegnen af 150 danske statsborgere er ifølge Politiets Efterretningstjeneste siden 2012 draget til Irak og Syrien for at tilslutte sig militante jihadistiske grupper. En stor del af dem er siden da vendt tilbage til Danmark, andre er dræbt i kamp, og "en lille gruppe" sidder i øjeblikket fængslet i Syrien og Irak, forklarede forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i sidste uge til Danmarks Radio.

Claus Hjort Frederiksen lagde samtidig op til, at Danmark kan blive nødsaget til at bringe fængslede danske statsborgere tilbage til Danmark for at retsforfølge dem. Det ønsker Dansk Folkeparti ikke, understreger Peter Kofod Poulsen. 

- Hvis man tages til fange, skal man retsforfølges lokalt, siger han.