Politik

Løkke rådede Trump til at lytte - men fik ikke det svar han havde håbet på

Samtidig med Løkkes opråb mødtes Donald Trump med ofre for skoleskyderier, hvor han varslede stramninger af våbenlovene.

Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), giver nu et dansk indspark i debatten om våbenkontrol i USA.

Debatten har fået nyt liv efter endnu et skoleskyderi, der i sidste uge kostede 17 mennesker livet på et gymnasium i delstaten Florida.

Det har fået studerende over hele landet til at gå på gaden i protest og med krav om, at politikerne nu gør noget ved problemet og strammer landets våbenlove.

Det er denne udvikling, som den danske statsminister reagerer på. På det sociale medie Twitter retter han onsdag aften direkte henvendelse til den amerikanske præsident, Donald Trump:

- Har ikke til hensigt at blande mig, men tillad mig at give et dansk perspektiv, skriver Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

- Donald Trump, lyt nu til kravet fra de unge, som kræver våbenkontrol. Acceptér ikke at have verdensrekorden i skoleskyderier. Gør USA stort og sikkert igen.

Trump mødtes med ofre for skoleskyderier

Statsministerens indspark kommer samtidig med, at Donald Trump onsdag mødtes med forældre, studerende og undervisere, som har været ofre for skyderier, i Det Hvide Hus. Herunder seks af de overlevende fra sidste uges massakre i Florida.

Her lyttede præsidenten til deres holdninger og forslag til at forbedre sikkerheden på landets uddannelsesinstitutioner. 

USA's præsident lader sig dog ikke umiddelbart påvirke af hverken de overlevende eller den danske statsminister.

Donald Trump lægger således op til et par markante justeringer af den amerikanske lovgivning.

På et møde onsdag i Det Hvide Hus sagde Trump blandt andet, at han ønsker at fjerne våbenfri zoner ved landets skoler. Han sagde samtidig, at han støtter en idé om, at lærere med særlig træning kan være bevæbnede.

Løkke: Ikke hvad jeg håbede på

En journalist fra Jyllands-Posten har på Twitter henvist til udmeldingen fra Donald Trump i kommentarsporet til Lars Løkke Rasmussens tweet tidligere på aftenen. 

- Ikke lige det svar, som Lars Løkke havde håbet på med sit tweet her til aften, går jeg ud fra, skriver hun, hvortil statsministeren svarer: 

- Nej, det var det ikke.

USA’s liberale våbenlovgivning har ofte været til debat gennem årene, men hver gang har politikerne afvist at skærpe reglerne. Men på onsdagens møde fastslog Donald Trump foran de fremmødte, at han vil arbejde for at forbedre reglerne for baggrundstjek af personer, der vil købe skydevåben.

Allerede tirsdag meddelte Donald Trump, at hans regering er klar til at se på flere mulige tiltag for at stramme op på våbenlovene. Blandt andet vil Trump forbyde en anordning – de såkaldte bump stocks – der gør det muligt at gøre en halvautomatisk riffel fuldautomatisk.

Derudover har præsidenten sagt, at hans regering er indstillet på at se på aldersgrænsen for, hvor gammel man skal være for at købe en halvautomatisk riffel. Regeringen overvejer også at gøre det ulovligt at sælge våben til tidligere straffede personer og psykisk syge.

Unge går på gaden i protest

Efter skolemassakren i Florida er flere af de overlevende trådt frem på nationalt tv, hvor de har protesteret mod de våbenlove, der har gjort det muligt for en tidligere elev på skolen at købe en halvautomatisk AR-15-riffel og dræbe 17 personer.

- Lad os gøre noget ved det. Lad os omsætte ord til handling. Hvis vi ikke gør det nu, sker det igen og igen og igen. Det må ikke ske. Det her må aldrig ske igen, siger Jordan Faber fra Marjory Stoneman Douglas High School til TV 2.

I dag vil elever fra den skole, der blev ramt af en skolemassakre i sidste uge, gå på gaden i håb om at få politikerne i tale.

De studerende har startet ’Never Again’-bevægelsen, fordi de ikke længere vil leve i frygt for at blive slået ihjel i skoletiden.

Onsdag havde de organiseret bevægelsens første store protest i Floridas hovedstad, Tallahassee, og protesterne har allerede bredt sig til flere andre steder i landet.