Politik

Søren Gade er klar til at afgive sin post som gruppeformand

Venstres gruppeformand træder gerne tilbage for en ny kandidat til posten. Til næste år slutter karrieren alligevel i Folketinget.

En af Venstres helt store stemmeslugere stempler langsomt ud af dansk politik.

I sidste måned annoncerede Søren Gade, at han forlader Folketinget for i stedet at stille op for Venstre til Europa-Parlamentet, når der er valg næste år.

Nu fortæller han til TV 2 NORD, at posten som gruppeformand, som han har siddet på siden valget i 2015, skal betragtes som ledig, hvis regeringen og Lars Løkke Rasmussen planlægger en større eller mindre ministerrokade.

For:

- Det er jo helt naturligt, siger han.

Hvornår og om der kommer en rokade ved Søren Gade ikke:

- Men hvis der måtte komme en rokade, så har jeg sagt til statsministeren og partisekretæren, at så kan den formandspost indgå i kabalen. Men det er vigtigt for mig at understrege, at det er gruppens medlemmer, der vælger gruppeformanden – ikke regeringen, siger han.     

Gade er væk fra posten inden sommer

Meldingen overrasker ikke TV 2's politiske analytiker Thomas Funding. Han mener, det er oplagt, at Søren Gade snart bliver skiftet ud.

- Søren Gade er på vej ud, og hans fokus vil frem mod europaparlamentsvalget fjerne sig mere og mere fra Christiansborg, og Venstre har brug for en gruppeformand, der er der 100 procent. Jeg har svært ved at forestille mig, at Søren Gade stadig er gruppeformand, når vi kommer forbi partiets sommergruppemøde.

Rollen som gruppeformand er ifølge Thomas Funding en meget vigtig krumtap for et parti som Venstre.

- Du skal sørge for, at gruppen går i én retning. I nogle tilfælde skal du være kompromisets mester, og i andre tilfælde skal du banke et mindretal på plads med bål og brand og trusler.

Derudover er det afgørende, når du er i regering, at have et solidt bindeled mellem ministerholdet og folketingsgruppen, så ingen føler sig glemt og kørt over, når der skal stemmes ting igennem i gruppen, som ministerholdet har besluttet.

Problemet for Venstre har imidlertid været, at samarbejdet mellem Søren Gade og regeringstoppen har været elendigt, forklarer Thomas Funding.

For meget slinger som gruppeformand

Søren Gade har flere gange været højlydt uenig med sin regering og sine partifæller.

Tilbage i september 2016 gik han imod daværende forsvarsminister, Peter Christensen, om renovering af et dansk krigsskib. Og i forbindelse med diskussionen om placeringen af en politiskole i Vestdanmark sidste år sagde Søren Gade åbent, at Holstebro ville være en bedre placering end Vejle, som regeringen endte med at beslutte sig for. Og så var der parløbet med socialdemokraternes Henrik Sass Larsen, hvor Søren Gade støttede et forslag om politikeres løn- og pensionsforhold, selvom regeringen var imod.

Og det går ikke.

- Så der er mange folk i Venstre, der egentlig glæder sig til at få en ny person på posten. Så kan man få en mere normal situation, fortæller Thomas Funding.

Forholdet til Lars Løkke er på frysepunktet

Søren Gade har ellers været en af de helt tunge spillere i Venstre.

Han er flere gange blevet nævnt som mulig arvtager for Lars Løkke Rasmussen på formandsposten. Han er populær blandt Venstres vælgere og fik femte flest personlige stemmer ved valget i 2015.

Men hos formand Lars Løkke Rasmussen er han ikke længere populær.

- Det er fascinerende, hvordan de to er gået fra at være tætte allierede. Gade lod jo Løkke bruge hans person i opgøret med Kristian Jensen tilbage i Odense i 2014. Her blev han brugt som trussel over for Kristian Jensen: Hvis han ikke lagde våbene, ville Søren Gade stille op imod ham i et formandsopgør, og det var meget vel den trussel, der reddede Løkkes formandskab i sidste ende, siger Thomas Funding.

Men siden er forholdet blevet yderst anstrengt, fortæller Thomas Funding.

Ny gruppeformand kan blive en nuværende minister

Nogle af dem, der bliver nævnt i Venstre som mulige arvtagere til gruppeformandsposten er nuværende beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, skatteminister Karsten Lauritzen eller bygnings- og postordfører Hans Christian Schmidt, fortæller Thomas Funding.

- Det hele afhænger af, om det skal tænkes ind en eventuelt kommende ministerrokade. Bliver det ikke det, skal du finde en person i folketingsgruppen, siger Thomas Funding.

Men, understreger han:

- Lige nu er navnelegen mest af alt udtryk for spekulation. I sidste ende er der kun én person, der beslutter om der kommer en rokade, og det er Lars Løkke Rasmussen.