Politik

BLOG: Kongehuset som nationalt samlingspunkt

Midt i sorgen over Hans Kongelige Højhed Prins Henriks død har det været både rørende og opløftende at opleve danskernes kærlighed til Kongehuset. Allerede da budskabet om Prins Henriks død nåede offentligheden tidligt onsdag morgen i sidste uge, lagde mange danskere vejen forbi Fredensborg Slot for at vise deres sorg og samtidig deres sympati og medfølelse med Dronningen. Det vidnede de mange hundrede blomsterbuketter om. Kongehuset er og bliver et nationalt samlingspunkt – på én gang ophøjet og samtidig i øjenhøjde med folket.

Midt i sorgen over Hans Kongelige Højhed Prins Henriks død har det været både rørende og opløftende at opleve danskernes kærlighed til Kongehuset. Allerede da budskabet om Prins Henriks død nåede offentligheden tidligt onsdag morgen i sidste uge, lagde mange danskere vejen forbi Fredensborg Slot for at vise deres sorg og samtidig deres sympati og medfølelse med Dronningen.

Det vidnede de mange hundrede blomsterbuketter om. Kongehuset er og bliver et nationalt samlingspunkt – på én gang ophøjet og samtidig i øjenhøjde med folket. Dronningens sorg over tabet af sin ægtefælle er ikke anderledes end alle andres, men alligevel viste Majestæten sig foran Fredensborg Slot for at hilse på folk og takke for deres deltagelse – med et overskud til at smile. Uden tvivl fordi hun er forankret i den kristne tro.

Mange tusind danskere har trodset vind og vejr og tilbragt flere timer i kø ved Christiansborg Slotskirke for at tage afsked med Prins Henrik på Castrum Doloris. Det viser endnu en gang folkets store kærlighed til Kongehuset – og det viser, at Kongehuset er en vigtig del af den nationale selvforståelse i et af verdens ældste monarkier. Vi fejrer med Kongehuset, når der bryllup, barnedåb og fødselsdage, og vi sørger med Kongehuset, når der sker dødsfald.

Ja, midt i sorgen over tabet af Prinsen, har danskerne endnu en gang bevist, at Kongehuset er noget, vi værner om. Noget, som er værd at bevare, fordi det er et af holdepunkterne i vores kærlighed til fædrelandet. Kongehuset er langt mere end ugebladsstof og overskrifter på formiddagsbladene. Kongehuset er kontinuitet og levende historie – det binder fortid og nutid sammen som et levende symbol på Danmarkshistorien. Det er eventyr, mystik og hverdag på én og samme gang. Kort sagt: Kongehuset er et lyslevende nationalt samlingspunkt.