Overenskomst 2018

Ole Krohn: Risiko for storkonflikt vokser

FOA polstrede i weekenden strejkekassen med 100 millioner kroner.

Risikoen for en storkonflikt er vokset, efter de offentlige ansatte tidligt søndag mødtes for at lægge strategi forud for de afgørende forhandlinger med statens topforhandler, minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V).

- Vi står vel et stykke fra hinanden, men vi går altid til bordet for at lande en aftale, siger Flemming Vinther, formand for Centralorganisationernes Fællesudvalg, til TV 2.

Men det begynder at se sværere og sværere ud, konstaterer Dennis Kristensen, der er formand for den største organisation indenfor det offentlige, FOA.

- Der går jo også mere og mere tid, uden at vi rigtigt ser for os, at dér var gennembruddet, dér røg proppen af flasken. Så hvis den prop bliver siddende i den flaske, så er vi jo godt på vej mod konflikt, siger han.

100 millioner i strejkekassen

FOA polstrede i weekenden strejkekassen med yderligere 100 millioner kroner. Penge som organisationen kunne hente fra fagbevægelsens milliardsalg af forsikringsselskabet Alka.

Det er regeringens position, at de offentligt ansatte skal have det samme i lønstigning som de ansatte i det private - nemlig 6,8 procent over tre år. Det erfarer TV 2's finanskommentator Ole Krohn efter at have talt med en række kilder tæt på forhandlingsbordet.

Men fra det skal fratrækkes op imod seks milliarder kroner, som de offentlige arbejdsgivere mener, at de offentlige ansatte har fået for meget, siden de indgik en givtig overenskomst, lige før finanskrisen for alvor tog fat i 2008.

- Sophie Løhde er dermed i et dilemma før de afgørende forhandlinger. På den ene side trænger regeringen til en sejr ved forhandlingsbordet, men på den anden side, kan den også blive dyrekøbt, siger Ole Krohn.

Argumentet fra regeringen bliver affejet af en enig lønmodtagerfront, der mener, at lønudviklingen har været den samme som på det private område, hvis man måler over en længere periode. 

Lærerne skal have en aftale

Før hovedforhandlerne på lønmodtagernes side vil indgå overenskomster, så skal der landes en aftale om lærernes arbejdstid. Den del forhandles nu parallelt med andre punkter som eksempelvis den betalte frokostpause.

- En helt række ting er i spil. Og vi skal have landet et samlet resultat her, hvor de ansatte både i kommuner, stat og regioner kan se, at vi er en del af et samfund, der er inde i et opsving. Det skal man kunne se på vores resultat, og en del af det er også, at lærerne selvfølgelig skal have en aftale, som regulerer deres arbejdstid, det skal ikke reguleres ved lov, siger formand for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen.

Lærernes arbejdstid blev i 2013 reguleret af et lovindgreb fra Folketinget og den socialdemokratisk ledede regering. Siden er der ikke indgået en ny overenskomst på området.

Deadline 28. februar

Hvis ikke fagforeningerne kan nå til enighed med kommuner, regioner og staten, lurer en storkonflikt. Deadline for at varsle lockout eller strejke er 28. februar.

- Den 28. februar handler alene om, om man kan nå at varsle konflikt til overenskomsterne udløber. Det er jo ikke en dag, hvor verden går i stå. Men jeg har svært ved at vi skal bruge frem til den 28. februar for at konstatere, om vi kan opnå en enighed eller ej. Det skal vi gerne kunne gøre her inden for de nærmeste par dage, siger Flemming Vinther.