Thyra Frank (LA) har været ældreminister i over et år, men kritiseres for ikke udrette nok.
Politik

Klippet hvor klappen gik ned – Thyra Frank vidste, at folk ville komme til at tale om det

Thyra Frank har i løbet af sit første år som ældreminister fået hård kritik for at være svag. Særligt én episode har ramt hende.

Hun har kun lige sat sig i stolen, da vi rækker hende en iPad.

I døråbningen til ministerkontoret har Thyra Frank få sekunder forinden taget smilende imod os. Men vi kan lige så godt kaste os ud i det ubehagelige med det samme.

Ældreministeren er blevet hånet og latterliggjort for at mangle gennemslagskraft. Og så er hun ifølge målinger regeringens mindst populære minister.

Den situation var jeg ufattelig ked af

Thyra Frank

Det giver ikke mening at tale om hendes omdiskuterede ministertid uden også at se klippet.

- Du må gerne vise mig det, men jeg er overbevist om, at jeg kan det udenad, udbryder hun.

iPaden er en blandt flere remedier, TV 2 har taget med. Vi vil have Thyra Frank til at forholde sig til kritikken af hendes første år som minister.

Et ubehageligt interview

Vi viser ældreministeren et klip, hun ikke bryder sig om at se. Det er et interview med hende selv optaget få dage efter, hun blev udnævnt til Danmarks første rendyrkede ældreminister. Det var i begyndelsen af december 2016.

Kommunerne må selv kontrollere, om der er værdige forhold på deres plejehjem, lyder det fra den nye ældreminister.

Det opsigtsvækkende interview tager udgangspunkt i en række afsløringer af kritisable forhold i ældreplejen.

Ældreministeren efterlader i klippet det indtryk hos seerne, at det er op til kommunerne at få styr på problemerne.

Og da hun for anden gang bliver spurgt, om hun vil have undersøgt omfanget af unødvendig bureaukrati i ældreplejen, går ministeren i stå og kigger på sin presserådgiver.

Thyra Frank griner, da hun har set klippet. Det er over et år siden, og hun har fået det på afstand. Men den decemberdag i 2016 var der ikke meget at le af.

Hun vidste med det samme, at mange ville komme til at tale om det. Det sagde hun også til presserådgiveren efter interviewet.

- Hvis jeg havde siddet der ude og fået det præsenteret, så ville jeg da også tænke "what, hvad er det?"

Thyra Frank husker situationen som ubehagelig. Hun sagde ja til at blive minister for at sikre de ældre en mere værdig alderdom. For at gøre en forskel.

Blå bog: Thyra Frank

Thyra Frank blev født den 10. maj 1952 i Skørping (65 år i dag).

Gift med Peter Rasmussen, bor på Frederiksberg.

Er uddannet sygeplejerske og har arbejdet med ældrepleje i mange år.

Fra 1988 til 2011 var hun forstander på plejehjemmet Lotte på Frederiksberg. Her blev hun kendt i offentligheden for at fokusere på nærvær frem for bureaukrati. Hun er efterfølgende blevet kritiseret for at have haft langt flere penge til rådighed end andre plejehjem.

Folketingsmedlem for Liberal Alliance fra 2011 til 2015.

Blev ikke genvalgt ved folketingsvalget i 2015, men har været ældreminister siden november 2016.

Men efterfølgende kritiserede både interesseorganisationer, politiske modstandere, kommentatorer og danskerne den nye ældreminister for at fralægge sig ansvaret for de ældre.

- Jeg har noget, jeg brænder for og noget, der betyder meget for mig. Så det er klart, at den situation var jeg ufattelig ked af, siger ældreministeren, efter iPaden er blevet lagt på bordet.

En stor omvæltning at blive minister

Selvom Thyra Frank erkender, at hun ikke slap godt fra at forklare det kommunale selvstyre, mener hun også, at medierne har et ansvar.

Hun nævner, at historien flere steder blev, at hun var ligeglad med de gamle, selvom det ikke var det, hun sagde. Den del ramte hende, fordi hun i 37 år har arbejdet for at forbedre forholdene for de ældre.

Jeg gav mig selv mundkurv på

Thyra Frank

Men hvorfor var den nye ældreminister med stor praktisk erfaring ikke mere klar i spyttet i forhold til, hvad hun selv ville stille op med problemerne?

Den tidligere plejehjemsforstander med fire års folketingserfaring forklarer, at det var en stor omvæltning at blive minister. De kritiske spørgsmål var ok og kom ikke bag på hende, men det overraskede hende, at de kom efter fem dage på ministerposten, og inden hun havde lært navnet på sin sekretær.

- Jeg kom ikke fra nogen ministerskole. Det er ikke på nogen måde for at undskylde, eller for at folk skal synes, det er synd for mig. Det er simpelthen for at sige, at jeg skulle i gang.

Men er det ikke rimeligt at forvente, at når der nu kommer en ældreminister, at vedkommende kan levere klare svar fra start?

- Det må man jo gøre op med sig selv, siger Thyra Frank og tilføjer:

- Men man kan vel også forvente, at jeg lige skal have lov til at komme ind og tænke, hvordan jeg får det grebet an. Det synes jeg ærligt talt.

Papegøjen Thyra

Selvom iPaden er lagt væk, slipper Thyra Frank ikke for at forholde sig til et andet omdiskuteret klip.

Efter bare halvanden måned som ældreminister begyndte hun nemlig at mestre en klassisk politisk disciplin.

- Er det papegøjen?, spørger Thyra Frank og åbner de hænder, der ellers er foldet det mest af tiden. Hun bryder ud i latter. Det gør hun tit.

Papegøjen, som Thyra Frank nævner, hentyder til en pris for brug af retoriske tricks. Hun fik den af DR-programmet Detektor i begyndelsen af 2017 efter kun to måneder i ministerembedet.

I et åbent samråd om plejehjemmet Lotte giver ældreminister Thyra Frank det samme svar igen og igen. Video: Rikke Museth Janniche

Prisen fik Thyra Frank, fordi hun under et samråd gang på gang talte uden om og læste op af det samme præfabrikerede svar.

Det skete, hver gang oppositionen spurgte, om det kunne passe, at det populære plejehjem Lotte under hendes ledelse havde haft væsentligt flere penge end andre plejehjem.

Selvom Thyra Frank den gang ikke ville modtage prisen, mener hun, at den er fortjent.

Hun forstår godt, hvis folk tænkte, at plejehjemsforstanderen og den usikre minister fra TV 2-interviewet pludselig var blevet en del af systemet.

- Ja, fuldstændig. For jeg tog jo også bare det papir og læste det.

Men det ligner dig jo ikke. Du plejer at være meget lige ud af posen. Hvordan var det for dig at sidde og gøre det?

- Jeg gav mig selv mundkurv på. Det gik op for mig, at jeg kunne komme til at bruge resten af min ministertid på at sidde i samråd om et plejehjem, jeg havde forladt.

Et krævende job

Nogen kunne få det indtryk, at Thyra Frank trods sin praktiske erfaring fra plejehjemmet Lotte har fået et job, hun ikke passer ind i.

Jeg tror, det er vigtigt for vores demokrati, at vi giver plads til, at der også er almindelige mennesker, som kommer ind

Thyra Frank

Det afviser hun selv. Et kig rundt i ministerkontoret tegner i hvert fald også billedet af en politiker, der gerne vil sit område.

I reolerne står diverse lovbøger og bekendtgørelser, mens der skal kigges langt efter skønlitteratur og biografier. Det skyldes, at Thyra Frank ikke læser den slags. Heller ikke, når hun har fri.

Ældreministeren fortæller, at hun for nyligt har fået bogen 'Inger' om sin ministerkollega Inger Støjberg og 'Under bjælken', der handler om kronprins Frederik. Ingen af dem har hun fået læst endnu, for bøger interesserer hende ikke rigtig.

Derimod bruger Thyra Frank en del af sin tid på at læse aviser eller faglitteratur inden for eksempelvis sygeplejerskeområdet.

Den forhenværende plejehjemsforstander føler, at der er meget at sætte sig ind i som minister og tilføjer, at hun prøver at forberede sig så godt som muligt. Adspurgt, om hun har svært ved at forstå stoffet, svarer hun nej.

- Men det kræver noget af en, og det er noget andet end praksis. Jeg bruger det, jeg har lært fra praksis, meget i forhold til, hvad det er for nogle værdier og holdninger, jeg gerne vil have ud, siger hun.

Men er du lige så godt forberedt som dine forgængere?

- Sophie Løhde (tidligere sundhedsminister, red.) er jo professionel og har været politiker i mange år. Og pokker stå i, at der ikke skulle være en forskel. Jeg tror, det er vigtigt for vores demokrati, at vi giver plads til, at der også er almindelige mennesker, som kommer ind.

Satiren rammer plet

På bordet foran os på Thyra Franks kontor står der et fad med blommer, melon og vindruer.

Thyra Frank er ellers kendt for at være en livsnyder. Og som plejehjemsforstander på Lotte serverede hun chokolade og Bailey til kaffen.

Men sådan er det ikke i dag. Der er kun frugt. Ældreministeriet er en del af Sundhedsministeriet.

- Som du kan se, er det ikke noget, jeg spiser hver dag, siger Thyra Frank og peger på sin dobbelthage. Under interviewet rører hun ikke selv frugten.

- Du tager bare. Der er ikke noget på det fad, jeg misunder dig, siger hun.

Humor og selvironi har altid været vigtig for Thyra Frank. Det har hun også haft brug for, for hun har igennem lang tid været et af satiretegnernes yndlingsofre.

Jeg har et meget stort aktivitetsniveau, og jeg arbejder meget

Thyra Frank

Vi viser hende en tegning af Roald Als, hvor ældreministeren er faldet i søvn på et plejehjem. Her forsøger en ældre mand med rollator at vække hende.

- Vågn op, Thyra! Du er blevet minister, udbryder han.

Thyra Frank læner sig helt frem i stolen og griber ud efter papiret. Hun har tilsyneladende ikke set tegningen før.

- Haha, hvor er den sød, udbryder hun.

Thyra Frank synes, at tegningen – ligesom som mange andre af hende – rammer lige på kornet. Hun har intet problem med, at hendes dobbelthage er kraftigt markeret, og at der bliver fokuseret på, at hun er overvægtig.

- For sådan ser jeg jo ud, siger hun.

Men tegningen handler ikke kun op Thyra Franks udseende. Den rummer også en kritik af, at hun ikke laver noget.

En doven minister?

Vi viser derfor Thyra Frank et andet stykke papir. Det er næsten blankt. Det er regeringens lovkatalog for folketingsåret 2017/2018.

Men ud for ældreministeren er der ikke er et eneste nyt lovforslag. Det er der ellers hos alle andre ministre.

På særligt de sociale medier har mange brugt lovkataloget fra oktober som bevis på, at posten som ældreminister reelt er uden indhold, og at Thyra Frank ikke laver noget.

Er du doven?

- Haha, nej det skal jeg fortælle dig, at jeg ikke er. Jeg har et meget stort aktivitetsniveau, og jeg arbejder meget og har gjort det hele mit liv, siger Thyra Frank og tager fat i papiret.

- Jeg synes, det er lidt sjovt, at ens arbejde skal afgøres i, hvor mange regler man laver. Hvis du spørger den almindelige dansker, tror jeg, mange af dem synes, vi har rigeligt med regler derude.

Men så kunne der vel have været nogle punkter med lovændringer, der skulle reducere eller forenkle regler?

- Ja, men det arbejde var jo ikke færdigt. Skulle jeg til at begynde at pynte mig med fjer, der ikke var færdige endnu? Det, synes jeg ikke, var særligt smart, siger Thyra Frank.

Det er også mange, der har været rigtig gode til at tale tingene ned

Thyra Frank

Selvom ældreministeren altså ikke nødvendigvis mener, det er godt med nye love, tilføjer hun, at der i foråret er tre lovforslag på vej på ældreområdet.

Det drejer sig om konkurser i ældreplejen, en ny plejehjemsportal og et uafhængigt tilsyn af kvaliteten af ældreplejen.

Derudover fremhæver ældreministeren som en af sine store sejre, at 69 kommuner har fået del i en pulje på 425 millioner kroner til at forny plejehjemskøkkener.

De penge var dog allerede afsat på finansloven for 2017, og altså inden Thyra Frank kom til som ældreminister.

Er det så ikke at tage æren for andres arbejde?

- Man overtager jo der, hvor man er. Og det er jo ikke sådan, at de andre ministre ikke går videre med de ting, der er. Men jeg er jo lykkelig over, at det er der. Det forandrer ikke mine ting, at det er noget, der vedtaget inden. Bare det sker, siger Thyra Frank.

Den mindst populære minister

Det sidste, vi har med til Thyra Frank, er en popularitetsmåling fra Altinget.

Den er fra december 2017 og viser, at den engang så roste plejehjemsforstander er regeringens mindst populære minister hos vælgerne.

Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, mener, at praktikeren Thyra Frank er faldet helt igennem som minister, og at hun reelt er arbejdsløs.

En optælling foretaget af DR viser også, at hun er den mest usynlige minister i medierne.

Ældreministeren afviser imidlertid, at hun har været en fiasko.

- Der er også mange, der har været rigtig gode til at tale tingene ned. Eller måske glemt at fortælle de gode ting. Men én skal jo ligge dernede. Og fordelen ved det her er jo, at så er der kun én vej. Det er op, siger Thyra Frank om popularitetsmålingen.

Så et fejlcast vil du ikke kalde dig?

- Om jeg er fejlcastet? Ej, ved du hvad, nu har man gerne ville have nogle fagfolk ind på det her område, og det har vi fået.