Politik

Café i Vollsmose er kønsopdelt – meget, meget trist, mener politikere

Gæsterne på caféen siger, at opdelingen bunder i islamisk lov. Ifølge flere politikere bør det ikke kunne ske i Danmark.

Det strider grundlæggende imod danske værdier, når gæsterne på en café i Odense-bydelen Vollsmose sidder kønsopdelt

Sådan lyder det fra Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth.

Udmeldingen kommer, efter TV 2 mandag kunne fortælle, at mænd og kvinder ikke sidder sammen i caféen.

 - Jeg synes, det er et meget, meget trist eksempel på den fejlslagne integration, der er i visse områder af Danmark. Her har den ikke-vestlige kultur - ofte muslimske - taget overhånd og har medbragt et kvindesyn, som er diametralt modsat det danske, siger Marcus Knuth til TV 2.

Socialdemokratiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, er ikke overrasket over eksemplet fra Vollsmose.

- Jeg bliver bekræftet i, at hvis ikke vi får gået lidt mere kontant til diskussionerne om integration og at nedbryde kulturelle parallelsamfund, så vil det her kun vokse, siger Mattias Tesfaye til TV 2.

- Det er vores livsstil

Da TV 2 besøgte caféen i Vollsmose ønskede ejeren ikke at medvirke i et interview. Men han fortalte, at der ikke er nogen specifikke regler for, at mænd og kvinder skal sidde adskilt.

Flere af gæsterne sagde dog, at opdelingen tager udgangspunkt i islamisk lov, men tilføjede også, at de ikke har noget problem med det.

- Sådan har det altid været. Det er ikke noget, jeg har tænkt over. Det er bare vores livsstil. Jeg har bare altid sat mig her, siger Ali Abdul Kadir, der til daglig arbejder som lager- og logistikoperatør.

Et parallelsamfund?

Martin Henriksen, der er udlændingeordfører for Dansk Folkeparti, besøgte caféen i Vollsmose sammen med TV 2.

Han mener, der er behov for et opgør med den kønsopdelte café. Ifølge ham skader den integrationen.

 - Problemet er, at der jo er rigtig mange eksempler på folk, der har boet her i rigtig, rigtig mange år, som har det godt med at være i parallelsamfundene, og det smitter jo også af på børnene. Der er stor risiko for, at børnene bliver hængende i parallelsamfundene, og så går det jo videre til næste generation, og det er dér, hvor problemerne opstår, siger Martin Henriksen til TV 2.

Hibo Abdulahi, der er gæst på caféen, kan ikke se problemet i, at der er kønsopdeling.

- Altså, et parallelsamfund er, at man har sin egen lov, det har caféen ikke. Den følger den danske lovgivning. For mig er det ikke et parallelsamfund, at den er delt op mellem mænd og kvinder. Jeg synes, det er et kulturelt sted. Det er vores kultur, som vi mangler og savner lidt. Det er en lille ting, det er ikke verdens undergang. Den gør ikke noget ulovligt, siger hun.

Martin Henriksen (DF) og Hibo Abdulahi, der bor i Vollsmose, har to forskellige opfattelser af ghettoen. Video: Rikke Museth Janniche

Vil ikke lovgive mod kønsopdeling

Hos Venstre medgiver Marcus Knuth, at caféen næppe gør noget ulovligt. Han har heller ikke tænkt sig at lovgive mod kønsopdeling på caféer.

Men hvad skal der så til af konkrete løsninger?

Marcus Knuth siger, at regeringen snart præsenterer sit udspil mod parallelsamfund, og derfor vil han ikke gå i detaljer.

Lidt vil han dog godt sige.

- Nogle af de ting, vi kigger på, er for eksempel at lukke institutioner (skoler og daginstitutioner, red.), hvor dansk ikke er normsproget. Det kunne være et eksempel. Jeg siger ikke, det bliver sådan, men det er nogle af de ting, vi kigger på, siger Marcus Knuth.