Politik

BLOG: Lad os sætte solceller på nybyggeri

BLOG: Klimakrisen kalder på nye, grønne løsninger. Det er oplagt at begynde med at sætte solceller på alt større nybyggeri, så vi på én og samme tid reducerer vores CO-udledning markant og investerer massivt i vedvarende energi. De sidste par år har der fra politisk side været spændt gevaldigt ben for brugen af solceller, og det skal vi for alt i verden have ændret på. Klimakrisen kalder på, at vi går forrest i den grønne omstilling og investerer massivt i vedvarende energi.

BLOG: Klimakrisen kalder på nye, grønne løsninger. Det er oplagt at begynde med at sætte solceller på alt større nybyggeri, så vi på én og samme tid reducerer vores CO-udledning markant og investerer massivt i vedvarende energi.

De sidste par år har der fra politisk side været spændt gevaldigt ben for brugen af solceller, og det skal vi for alt i verden have ændret på. Klimakrisen kalder på, at vi går forrest i den grønne omstilling og investerer massivt i vedvarende energi. Derfor foreslår vi i Alternativet, at vi i Danmark fremadrettet skal forsyne alt nybyggeri med solceller på taget, når vi bygger nye boliger og bygninger med et grundareal på mere end 500 kvadratmeter.

500 kvadratmeter solceller sparer omkring 25 ton CO2 om året, hvilket svarer til mere end 9.000 brusebade. For hvert tag med solceller kan vi altså kompensere for, hvad der svarer til én persons daglige brusebad i 25 år. Det er altså en CO2-besparelse, der gør en forskel. Vi kan rykke helt vildt på den grønne omstilling ved at sørge for, at solceller på taget bliver reglen frem for undtagelsen, hver gang vi bygger nye, større bygninger i Danmark.

Solceller sparer ikke bare på CO2-udledningen, de er også billigere rent økonomisk. I Langkærparken i Aarhus installerede man sidste år Danmarks største solcelleanlæg på tagene af boligbyggerierne, hvilket betyder, at beboerne i dag både udleder mindre CO2 og får mindre elregninger.

Samtidig er solceller nu blevet så billige at installere, at vi sagtens kan tillade os stille krav om, at de skal sættes på taget af alle store, nye bygninger i Danmark. Vi vil altså vende reglerne på hovedet, så man i udgangspunktet skal installere solceller, og kun hvis man har en god begrundelse for ikke at gøre det, kan ansøge om tilladelse til at lade være.

Med vores solcelle-forslag slår vi to store energipolitiske fluer med et smæk: Vi reducerer energiforbruget i bygninger markant, samtidig med at vi investerer massivt i vedvarende energi. Det er altså to af de helt store udfordringer i dansk energipolitik lige nu, som i den grad bliver hjulpet på vej ved at sætte solceller på tagene.

På sigt mener vi faktisk, at der bør installeres solceller på alle store bygninger i Danmark – ikke bare på nye byggerier, men også på eksisterende store bygninger, når man for eksempel laver tagrenoveringer. På den måde får vi for alvor sat gang i den seriøse bæredygtige omstilling af vores energisystemer, som er så afgørende for, at vi undgår et reelt forestående klimasammenbrud.

Da Danmark i 2015 skrev under på den historiske klimaaftale i Paris, lovede vi, at vi nationalt vil gøre, hvad vi kan, for at undgå en global temperaturstigning på mere end 2 grader – og helst ikke mere end 1,5. Det løfte skal vi leve op til – ikke bare for vores egen skyld, men for hele verdens skyld. Vi skal vise verdens lande, hvor grønne og progressive man kan være, så alle bliver inspireret til at gå i samme retning. Så lad os sætte solceller på tagene, så vi på én og samme tid reducerer vores CO2-udledning, investerer massivt i vedvarende energi og går forrest i den grønne omstilling. Lad os gøre Danmark til det bedste land for verden.