Politik

DF i hårdt angreb på LA’s burka-beslutning: - Det er helt uhørt

Anders Samuelsen må få styr på sine tropper, så der igen er flertal bag burkaforbuddet, mener Søren Espersen.

I Dansk Folkeparti er der voldsom utilfredshed med, at Liberal Alliance har valgt at fritstille sine folketingsmedlemmer i spørgsmålet om et tildækningsforbud - bedre kendt som burkaforbuddet.

Partiets næstformand, Søren Espersen, forstår ikke, hvorfor regeringspartiet ikke bakker op om sit eget lovforslag, som Dansk Folkeparti har været en drivkraft bag.

- Tænk, hvis vi i forbindelse med pensions- og skattereformen sagde, at nu fritstiller vi vores medlemmer. Det er uholdbart i den grad. Vi kan ikke have det. Det må stoppe, siger Søren Espersen til TV 2 og henviser til den skatteaftale, som Dansk Folkeparti mandag indgik med regeringen.

Et omdiskuteret forbud

Spørgsmålet om et forbud mod at tildække ansigtet i det offentlige rum har været diskuteret længe og skabt stor debat på Christiansborg.

Siden oktober har regeringen internt forsøgt at skrue et lovforslag sammen, som alle regeringspartierne kunne se sig selv i. Liberal Alliance har blandt andet været imod fængselsstraf. 

Det er åbenbart den måde, Liberal Alliance fører politik på. Det er uholdbart

Søren Espersen

Mandag lykkedes det så at finde en løsning med bødestraf, men allerede dagen efter meldte Liberal Alliances politiske ordfører, Christina Egelund, ud, at folketingsgruppen er fritstillet.

Her har syv medlemmer allerede meldt ud, at de ikke stemmer for. Og derfor har regeringen ikke længere flertal for sit eget forslag.

Skal det gennemføres, kræver det opbakning fra Socialdemokratiet, der endnu ikke endeligt har besluttet sig.

Det er den usikre situation, der frustrerer Søren Espersen.

- Helt uhørt

Næstformanden i Dansk Folkeparti mener, at situationen minder om 1970’erne og 1980’erne, hvor Mogens Glistrups fremskridtsparti var kendt for en slap partidisciplin.

Det er selvfølgelig en speciel situation

Anders Samuelsen

Som støtteparti er det uholdbart at forhandle med en regering, hvor det er usikkert, om alle partiernes folketingsmedlemmer stemmer for aftalerne, lyder det.

- Jeg mener, Anders Samuelsen bør sætte sit eget parti på plads og sige, at det her stopper. Jeg forstår oven i købet, at det er ham, der har dekreteret (besluttet, red.) fritstillingen. Det er jo helt uhørt, siger Søren Espersen.

Han vil ikke svare på, om Liberal Alliance bør træde ud af regeringen. Men han hæfter sig ved, at regeringspartiet i december truede med at undlade at stemme for sine egen finanslov, medmindre der kom store skattelettelser.

- Det er åbenbart den måde, Liberal Alliance fører politik på. Det er uholdbart, siger Søren Espersen om truslerne, der som bekendt aldrig blev ført ud i livet.

Samuelsen: En speciel situation

Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen siger, at han tager kritikken fra Dansk Folkeparti stille og roligt.

I en Facebook-opdatering i oktober skrev han ellers, at "der kommer et maskeringsforbud i Danmark. Sådan er det".

Den danske udenrigsminister fastholder dog, at han også skrev, at Liberal Alliance kun ville stemme for, hvis ikke de kommer til at gøre vold på sig selv.

- Vi er inde ved kernen af liberale grundsynspunkter, og der deler et parti som Liberal Alliance sig. Der er nogen, som går ind for et tildækningsforbud, og der er andre, som er imod det. Jeg har respekt for begge synspunkter, siger Anders Samuelsen til TV 2.

Han siger, at Liberal Alliances ministre stemmer for. Adspurgt om ikke også medlemmerne af folketingsgruppen er en del af regeringen svarer han:

- Det er selvfølgelig en speciel situation, men det er ikke en ekstraordinær situation. Og jeg ved jo også, at der er et medlem af Venstres folketingsgruppe (Eva Kjer Hansen, red.), som vil stemme imod. Og det synes jeg egentlig, vi skal have respekt for.

. Video: Morten Nielsen

Espersen: En dårlig undskyldning

Det er ikke første gang, at et parti fritstiller sine medlemmer i afstemninger. Det sker typisk ved etiske spørgsmål som eksempelvis abort. Læs mere her.

Ifølge grundloven er en folketingspolitiker da heller ikke bundet af andet end sin egen overbevisning, og derfor er der intet, der binder dem til en eventuel partilinje.

Alligevel mener Søren Espersen ikke, det giver mening, når regeringspartiet gør det.

- Al politik er etik. Det andet er en dårlig undskyldning. Har man sine tropper på plads, og har man et ordentligt parti, der kan bakke op om ledelsen? Det er det, der er det afgørende, siger han.

Tildækningsforbuddet skal nu i høring, inden det kommer til afstemning.