Usædvanlig fritstilling af medlemmer fra regeringsparti
Kunstig befrugtning, adoption og hjernedødskriteriet er sager, som førhen har splittet regeringspartier. Men én ting adskiller sig i burkaforbuddet.
En række folketingsmedlemmer fra regeringspartiet Liberal Alliance vil ikke stemme for det lovforslag, som partiet selv har været med til at formulere og ellers er klar til at sende i høring.
Det står klart, efter at LA's politiske ordfører, Christina Egelund, tirsdag aften meldte ud, at partiets medlemmer må stemme, som de vil, når Folketinget skal tage stilling til tildækningsforbuddet - bedre kendt som burka- og niqabforbuddet.
Og det er ganske usædvanligt, at et regeringsparti ikke er enig med sig selv, når det kommer til et lovforslag. Specielt når det er et, regeringen selv har fremsat.
- Det sker meget sjældent. Man kan godt finde eksempler på det med nogle års mellemrum. Men jeg kan ikke mindes en lignende sag, hvor et regeringsparti har måttet fritstille deres egne medlemmer, siger TV 2s politiske analytiker Thomas Funding.
Sker normalt ved etiske spørgsmål
Fritstilling af folketingsmedlemmer sker oftest i forbindelse med afstemninger, der drejer sig om etiske spørgsmål.
En uskreven regel blandt Folketingets partier er nemlig, at medlemmerne ofte bliver fritstillet til at kunne stemme, som de vil, når det for eksempel drejer sig om aktiv dødshjælp, kunstig befrugtning eller abort.
Og netop derfor hober eksemplerne, der ligner LA’s, sig ikke ligefrem op.
- Forskellen i den her sag er, at det ikke er et etisk spørgsmål, slår TV 2s Thomas Funding fast.
Hvorfor er spørgsmålet om tildækning ikke etisk?
- Jeg er med på, at det er kontroversielt, men de er imod tildækning af ideologiske årsager. Det er ikke et spørgsmål om for eller imod abort. De klassiske etiske dilemmaer er jo normalt ovre i den eksistentialistiske afdeling, siger Funding.
Minder om SF’s rolle i S-R-SF-regeringen
Man kan derfor slet ikke sammenligne forbuddet mod at tildække sit ansigt med sager, hvor partier for eksempel har skullet tage stilling til, om homoseksuelle skal have ret til adoption, lyder det fra Funding.
Han kalder den nuværende sag, hvor over halvdelen af LA’s folketingsmedlemmer altså har trukket støtten til deres eget forslag, for ”pinlig” for regeringen. Selve forløbet minder på sin vis derfor mere om SF’s rolle i salget af Dong i 2014, lyder det.
- LA er presset og står på mange måder i samme problem, som SF gjorde, da de var i regering, hvor de også begyndte at gå mod den regering, de var en del af, siger TV 2s politiske analytiker.
Mens Dansk Folkeparti stemmer for regeringens såkaldte burkaforbud, har Socialdemokratiet endnu ikke besluttet sig i spørgsmålet. Med Liberal Alliances fritstilling er det derfor ikke sikkert, at regeringen kan få flertal for forslaget, som det ser ud for øjeblikket.
Læs mere om sammenligningen med SF og andre eksempler på sager, hvor regeringspartier har fritstillet sine medlemmer her: