Politisk analytiker: Jakob Engel-Schmidt har smadret sin politiske fremtid

Ifølge TV 2s politiske analytiker Thomas Funding har Jakob Engel-Schmidt ikke mange venner tilbage på Christiansborg.

På papiret har Venstre-politikeren Jakob Engel-Schmidt stadig mulighed for at komme tilbage i Folketinget, selvom han er blevet taget for narkokørsel. Men mere eller mindre hele Venstres folketingsgruppe vil være imod det. Det vurderer Thomas Funding, politisk analytiker på TV 2.

- Mange af kollegaerne på Christiansborg mener, at han har løjet dem op i deres åbne ansigt om den egentlige årsag til at søge orlov, siger Thomas Funding.

Da Jakob Engel-Schmidt i september meddelte, at han per 1. oktober ville forlade Christiansborg, sagde han, at det skyldtes en unik mulighed.

- Jeg har brug for at komme tilbage til det virkelige liv og have et arbejde væk fra Christiansborg. Så kan det være, at det bliver på gensyn, sagde Jakob Engel-Schmidt dengang til TV 2.

Men den forklaring sættes der altså nu spørgsmålstegn ved.

Kommentator: Han skulle selv være gået ude med det

Først da Ekstra Bladet på baggrund af en aktindsigt kunne afsløre, at politikeren sidste sommer blev anholdt for at køre i påvirket tilstand, erkendte Jakob Engel-Schmidt, at han havde kørt narkokørsel.

- Han skulle selv være gået frem med det her i juli sidste år, da det skete, så havde der været meget større sandsynlighed for, at man kunne tilgive ham, siger Søs Marie Serup.

Han skal forsvinde ud af vælgernes hukommelse og først vende tilbage, når der er god afstand til sagen

Søs Marie Serup, politisk kommentator

Som landet ligger nu, har Jakob Engel-Schmidt ikke udtalt sig yderligere om sagen, siden han tirsdag skrev en undskyldning på Facebook. Her skrev han, at ”han aldrig ville have sat sig i bilen, hvis han troede, han ikke var i stand til at køre”.

Trangen til at forklare sig er ifølge Søs Marie Serup ”den største menneskelige fjende i krisesager”. Hun mener derfor, at Jakob Engel-Schmidt gør det helt rigtige ved at holde sig ude af medierne.

- Han skal forsvinde ud af vælgernes hukommelse og først vende tilbage, når der er god afstand til sagen, lyder det fra Søs Marie Serup.

Skal erkende sit problem

Det er før sket, at politikere har sat sig bag rattet og kørt bil i påvirket tilstand. Fælles for dem er, at de alle har erkendt, at de har et problem og er gået i behandling.

- Problemet for Jakob Engel-Schmidt er langt større i dag, fordi han har løjet over for Folketinget og sit eget parti. Han har ikke mange venner tilbage, siger Thomas Funding og fortsætter:

- Venstre vil være meget skeptiske, hvis ikke de føler, de kan stole på ham. Han har smadret sin egen politiske karriere og skadet sit parti.

Næste skridt for Jakob Engel-Schmidt er, ifølge Thomas Funding, at følge i de tidligere trafiksynderes fodspor og erkende sit problem, hvis han skal have en chance for at reetablere sig politisk.

En chance, som dog anses som værende meget lille.