BLOG: Vi skal hjælpe flere flygtninge i nærområderne

16x9
Det nuværende asylsystem er brudt sammen mener Magnus Heunicke. Foto: Claus Fisker / Scanpix Denmark

BLOG: Jeg har fire sp√łrgsm√•l til dig, der l√¶ser den her blog. De handler om, hvordan det nuv√¶rende asylsystem er brudt sammen.

Jeg stiller dem, fordi jeg mener, det er helt afg√łrende, at debatten om flygtninge tager udgangspunkt i en analyse af, hvor vi st√•r i dag. Og jeg kommer ogs√• med mine egne bud p√• et svar. Fordi jeg tror p√•, der er brug for nye l√łsninger.

Hvis du l√¶ser det her blog-indl√¶g til ende og svarer p√• de fire sp√łrgsm√•l, er det jo ikke givet, at du vil v√¶re enig med det socialdemokratiske udspil. Men samtale fremmer forst√•elsen. Og jeg har derfor pr√łvet s√• pr√¶cist som muligt at beskrive de st√łrste udfordringer, vi st√•r overfor.

Sp√łrgsm√•l 1: Fungerer det nuv√¶rende asylsystem i dag?

Mit svar: Nej. I dag bev√¶ger tusindvis af flygtninge sig ud p√• den livsfarlige tur i ut√¶tte gummib√•de udlejet af menneskesmuglere over Middelhavet. I den seneste trafik mellem 2015-2017 led mere end 10.000 mennesker drukned√łden i Middelhavet. M√¶nd, kvinder og b√łrn. Og undervejs er endnu flere blevet udsat for vold og overgreb. Kvinder tvinges ud i prostitution, familier afpresses for l√łsesummer og andre s√¶lges som slaver.¬†Det er en humanit√¶r katastrofe, der skal stoppes. Og derfor¬†fungerer det nuv√¶rende asylsystem ikke.¬†

Sp√łrgsm√•l 2: Skal FN‚Äôs kvoteflygtninge spille en st√łrre rolle?

Mit svar: Ja. Hvis vi i h√łjere grad kan styre tilstr√łmningen til Danmark, kan vi samtidig tage imod flere¬†kvote¬≠flygtninge gennem FN.¬†Og vi vil som en naturlig f√łlge af ikke at tage asylans√łgere via menneskesmuglernes Middelhavsrute tage flere kvoteflygtninge, end Danmark har gjort tidligere. P√• den m√•de sikrer vi, at vi ikke kun hj√¶lper dem, der har penge og fysik til at rejse hele vejen til Danmark. Vi hj√¶lper i stedet dem med st√łrst behov.¬†¬†¬†

Sp√łrgsm√•l 3: Skal der sikres mere hj√¶lp til n√¶romr√•derne?¬†

Mit svar: Ja. 65 millioner mennesker er i dag p√• flugt fra deres hjem. Det afrikanske kontinent er s√¶rligt h√•rdt plaget og ramt af store udfordringer. Og desv√¶rre er der ingen tegn p√•, at flygtningestr√łmmene vil aftage de kommende √•r. Tv√¶rtimod. Klimaforandringer med t√łrke, oversv√łmmelser og vandstigninger vil f√łre til flere folkevandringer. Og samtidig bliver der markant flere mennesker i s√¶rligt de fattige lande i Afrika. I 2050 regner man med, at Afrikas befolkning er fordoblet.¬†Der er derfor brug for, at vi m√•lretter vores ulandsbistand til de n√¶romr√•der, som huser langt de fleste af verdens flygtninge. Vi vil derfor fordoble den danske bistand til n√¶romr√•derne, og s√• skal Afrika prioriteres markant i de kommende EU-budgetter.¬†¬†

Sp√łrgsm√•l 4: Betyder antallet noget?¬†

Mit svar: Ja. Integrationen har for mange steder sl√•et fejl. Statistikkerne viser, at vi is√¶r ikke har v√¶ret gode nok til at f√• udl√¶ndinge i job og uddannelse. Det er et sp√łrgsm√•l om ret og pligt. Dertil kommer problemerne i parallelsamfundene, hvor unge piger er udsat for social kontrol og ikke selv m√• bestemme, hvem de vil giftes med, og hvordan de vil leve deres liv. Vi skal ikke have omr√•der i Danmark, hvor det er normen at se ned p√• andre mennesker p√• grund af deres seksualitet. Hvor brandv√¶sen og ambulancer ikke kan komme uden at blive angrebet. Og hvor 100 √•rs frihedskamp og ligestillingskamp i Danmark s√¶ttes tilbage.

Derfor er det min konklusion, at¬†det nuv√¶rende asylsystem langt fra fungerer i dag. Der er brug for en nyt√¶nkning af, hvordan vi hj√¶lper flest mulige p√• flugt. Der findes ingen lette l√łsninger. Men fordi noget er sv√¶rt, skal det ikke holde os fra at g√łre noget. Socialdemokratiet har fremlagt vores bud p√•, hvordan vi kan hj√¶lpe flere af verdens flygtninge samtidig med, at vi passer p√• Danmark.

Vores langsigtede m√•l er derfor at oprette et modtagecenter uden for Europas gr√¶nser. Det kan ikke oprettes i morgen, men f√łrste skridt er at indlede bilaterale dr√łftelser med stabile v√¶rtslande i Nordafrika og Mellem√łsten om √łkonomisk kompensation, handelsaftaler og investeringer i job til lokalbefolkningen. Og det er en foruds√¶tning, at det sker i samarbejde med FN-drevne flygtningelejre.Det er ikke nogen nem opgave. Men den nuv√¶rende situation med menneskesmuglere og livsfarlige b√•de over Middelhavet er vi n√łdt til at tage ansvar for at g√łre noget ved. D√©t er kernen i det socialdemokratiske udspil.¬†