Politik

Samuelsen besøger Moskva: - Vi skal være hårde i filten

Udenrigsminister Anders Samuelsen vil blandt andet bruge mødet med Ruslands udenrigsminister til at påtale russernes adfærd i Ukraine og Baltikum.

Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), besøger tirsdag og onsdag Moskva, hvor han skal mødes med sin russiske kollega, udenrigsminister Sergej Lavrov.

Her skal de blandt andet diskutere handel og de arktiske forhold, men også mere konfliktfyldte emner som Rusland ageren i Krim, kommer til at fylde dagsordenen. 

- Jeg tror, det bliver en direkte, åben og ærlig samtale mellem to nationer, der ser forskelligt på mange ting, lød det fra ministeren til TV 2, kort før han steg på flyvemaskinen mod Rusland. 

- Vi er meget uenige i forhold til det træk, russerne har taget ved Krim og Ukraine, og vi er også meget bekymrede over det, vi ser i forhold til de baltiske lande, og derfor sender vi også tropper afsted sammen med mange andre lande.

- Vi skal være hårde i filten

Siden 2014 har EU gradvist indført sanktioner mod Rusland - det er sket i forbindelse med konflikten i Ukraine og russernes annektering af Krim.

- For Danmark er det vigtigt, at vi går på to ben. Vi har en kommunikation med russerne, der hvor det giver mening, og så er vi hårde i filten, der hvor vi skal være hårde i filten. Det er for eksempel, når de overskrider de internationale spilleregler i forhold til Ukraine, og når vi ser en optrapning ved de baltiske lande - eksempelvis ved Polen. Der bliver vi nødt til sammen med andre ligesindede fra den vestlige verden at markere, at det simpelthen er over stregen.

Sammen med Nato-alliancen er danske styrker til stede i Baltikum for at sende et signal til Rusland.

Målet med Nato-missionen i Baltikum er at reducere politiske og militære spændinger, har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udtalt i januar, da han besøgte de udsendte danske soldater.

Amerikansk udenrigsminister roste Danmark

Mødet med den russiske udenrigsminister sker blot en uge efter, Anders Samuelsen besøgte den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, i Washington DC.

- Vi havde et godt og konstruktivt møde, hvor vi kom rundt om mange af de emner, som både optager USA og Danmark, lød det fra Anders Samuelsen efter mødet.

- Det var også en anledning til at understrege, at det er et godt samarbejde, der er mellem USA og Danmark på rigtig mange områder.

Også Rex Tillerson roste samarbejdet og kaldte Danmark en vigtig samarbejdspartner, blandt andet på grund af Danmarks placering tæt på Rusland.

- De spiller også en vigtig rolle i FN og yder væsentligt bidrag i diskussionen om alternative tiltag i sager om Nordkorea. Så Danmark bidrager med meget til debatten, lød det fra den amerikanske udenrigsminister, da de to politikere kom ud fra mødet.