Mange medlemmer af LA vil stemme mod regeringens burkaforbud
Liberal Alliance står ikke længere som parti bag burkaforbuddet. Dermed har blå blok ikke længere selv flertal.
Blå bloks forbud mod burka kan være i fare for at smuldre. Syv ud af Liberal Alliances i alt 13 MF'ere har på kort tid tirsdag aften tilkendegivet, at de stemmer imod.
Det sker, fordi regeringspartiet Liberal Alliance har besluttet at fritstille deres folketingsmedlemmer, når forslaget kommer i salen til afstemning.
Dermed kan de stemme efter deres samvittighed, og det bliver for de fleste i det liberale partis vedkommende et nej.
- Jeg stemmer imod, bekræfter Liberal Alliances politiske ordfører, Christina Egelund, til TV 2.
Dermed står regeringspartierne ikke længere samlet.
- I Liberal Alliance har vi valgt at fritstille vores folketingsmedlemmer i det her spørgsmål efter grundig overvejelse og enighed med hinanden. Det har vi på baggrund af den proces og den debat, der har været, siger hun.
Flere i LA stemmer imod forbuddet
- Der er forskellige hensyn og principper på spil, som mange har stærke holdninger til. På den baggrund har vi besluttet at fritstille vores folketingsgruppe, siger Christina Egelund.
Tre andre medlemmer fra Liberal Alliance stemmer imod.
Udover Laura Lindahl, der på Twitter skriver, at hun er imod, drejer det sig ifølge Ritzau også om Liberal Alliances Joachim B. Olsen, Leif Mikkelsen, Villum Christensen Carsten Bach og May-Britt Kattrup.
Dermed har syv ud af 13 medlemmer tilkendegivet, at de ikke vil stemme for. Henrik Dahl har som den eneste ikke-minister fra Liberal Alliances Folketingsgruppe meldt ud, at han vil stemme for.
Måneders debat om strafferammen
Spørgsmålet om et forbud mod at dække ansigtet til i det offentlige rum har de seneste måneder skabt stor debat på Christiansborg. Siden oktober har regeringen internt forsøgt at skrue et lovforslag sammen, som alle regeringspartierne kunne se sig selv i. Det er nu lykkedes.
Det er landet således, at personer, der overtræder forbuddet, ikke kan idømmes fængselsstraf. Det havde regeringen ellers lagt op til i et tidligere udkast til lovforslaget, der blev lækket til pressen i januar.
Men især Liberal Alliance har været kritiske overfor at sende folk i fængsel for at overtræde forbuddet, og derfor er den sanktionsmulighed fjernet i det endelig lovforslag.
Nu bliver det bødestraf på 1000 kroner og i gentagne tilfælde, man tildækker ansigtet offentligt, vil maksimumstraffen stige til op til 10.000 kroner. Forbuddet kommer til at gælde på alle offentlige steder.
Pape: Politiet skal fare med lempe
Ifølge justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal politiet skal vise hensyn, når de håndhæver tildækningsforbud.
- Jeg vil ikke se nogen betjente river burkaer af kvinder på gaden. Hvis man overtræder loven, så skal man tages med på stationen og tage burkaen stille og roligt af der.
- Eller man kan blive bedt om at gå hjem, mens politiet ser på, så man kan tage burkaen af derhjemme, siger Søren Pape Poulsen tirsdag.
Gælder også elefanthue
Politiet skal ikke kun udse sig kvinder i burka og niqab, når de skal håndhæve et nyt tildækningsforbud. Det skal ramme alle, der tildækker ansigtet - uanset om det er med burka eller elefanthue, mener justitsminister Søren Pape Poulsen.
- Jeg tror ikke, det er mange, der går med burka her i Danmark. Men gør man det, så skal man kunne straffes med bøde, siger han.
Han erkender, at der er tale om et forslag, som i høj grad handler om at markere, hvilke værdier et flertal i Folketinget mener skal gælde i det danske samfund.
Socialdemokrater har ikke taget stilling
Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, oplyser til TV 2, at Socialdemokraterne endnu ikke har lagt sig fast på, hvorvidt de er for eller imod.
- Vi har ikke taget stilling til regeringens tildækningsforbud. Vi vil først se på de juridiske omfang af forslaget., siger hun.
- Vi ønsker burka og niqab forbudt, men det handler for os ikke om bøder og sanktioner. Men derimod om sociale tiltag og foranstaltninger, så vi kan hjælpe de tildækkede kvinder. Og jeg vil gerne understrege, at der ikke står et ord om den sociale indsats i regeringens forbud, siger Trine Bramsen til TV 2.