S vil sende asylsøgere retur ved grænsen: - I har ikke ret til beskyttelse her. Det har I altså ikke

Socialdemokraterne præsenterer mandag et nyt udlændingeudspil, som blandt andet indeholder et forslag om modtagecentre i tredjelande.

- I har ikke ret til beskyttelse her. Det har I altså ikke. 

Sådan siger Socialdemokratiets udlændingeordfører, Mattias Tesfaye, om indvandrere, som kommer til Danmark for at søge asyl, men som ikke lever op til det såkaldte beskyttelseskrav.

Mandag fremlægger hans parti deres planer for et nyt udlændingeudspil. 

Udspillet indebærer blandt andet, at alle asylansøgere skal arbejde 37 timer om ugen, når de har fået opholdstilladelse i Danmark, og at det ikke længere skal være muligt at få ophold i Danmark ved at møde op ved den danske grænse.

I stedet skal spontane asylansøgere sendes til et danskdrevet modtagecenter i et tredjeland i eksempelvis Nordafrika eller Mellemøsten. Det skriver DR Nyheder og Berlingske.

- Det er meget dyrt at have folk i vores asylsystem i Danmark. Derfor er vi nødt til at vende bøtten og finde på noget nyt, lyder det fra Mattias Tesfaye til TV 2. 

Heller ikke flygtninge, der får asyl i det nye system, vil få adgang til Danmark. De skal sendes til en af FN’s flygtningelejre.

- Den måde, flygtningesystemet fungerer på, er ikke holdbart. Vi er nødt til at få det indrettet på en måde, hvor vi kan hjælpe flere og mere. I det nuværende system hjælper vi alt for mange, der ikke har et beskyttelsesbehov. Det skaber alt for store konflikter og integrationsudfordringer i Europa, siger Mattias Tesfaye.

Det kommer ikke til at ske i praksis

Morten Østergaard, politisk leder for Radikale Venstre

Socialdemokratiet vil til gengæld igen åbne op for kvoteflygtninge fra FN, og antallet kan så være højere end de 500, Danmark har taget, indtil der blev lukket helt af.

Det nye asylsystem skal kombineres med et loft over ikke-vestlig indvandring. Loftet skal omfatte flygtninge, mennesker med humanitært ophold og familiesammenførte fra ikke-vestlige lande. Og loftet skal hvert år vedtages af Folketinget.

Socialdemokratiets udspil ”Retfærdig og realistisk”

Der skal indføres et loft over, hvor mange med ikke-vestlig baggrund, der kan komme til Danmark. Det gælder både flygtninge og familiesammenførte. Loftet fastsættes årligt af Folketinget.

En asylreform skal stoppe adgangen til at søge asyl i Danmark.

Alle spontane asylansøgere skal sendes til et danskdrevet modtagecenter i et tredjeland. F.eks. i Nordafrika. Her skal de være, mens deres asylsag behandles.

Det skal ikke være muligt at søge asyl ved at møde op direkte på det danske modtagecenter.

Danmark forpligter sig til gengæld til at tage kvoteflygtninge gennem FN-systemet.

RV og V: Det kan ikke lade sig gøre 

Udspillet 'Retfærdig og realistisk – en udlændingepolitik, der samler Danmark' er partiets køreplan frem mod folketingsvalget, som partiet vil forsøge at føre ud i livet, hvis de får regeringsansvaret efter næste valg. 

Men spørger man Radikale Venstre, er asyludspillet urealistisk. Uanset om det er en god ide eller ej, kan det simpelthen ikke lade sig gøre i praksis, forklarer Morten Østergaard til TV 2.

- Det vil gå som det asylstop, Lars Løkke Rasmussen gik til valg på sidst, som heller ikke blev til noget, siger partiets politiske leder.

- Det ville svare til at bede FN om at skrotte sin egen flygtningekonvention. Det kommer ikke til at ske i praksis, og det vil ikke kunne blive nogen regerings politik. Ikke af politiske grunde, men fordi virkeligheden ikke vil gøre det muligt.

Socialdemokraterne præsenterer mandag et nyt udlændingeudspil, som blandt andet indeholder et forslag om modtagecentre i tredjelande. Video: Ida Brodtkorb

Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, er enig. Han kalder dog intentionerne bag forslaget for fine og ville ønske, forslaget kunne lade sig gøre.

- Det er urealistisk, fordi der i Nordafrika ikke er nogle lande, hvor man kan bygge en dansk lejr og sende folk til, så derfor savner jeg nogle konkrete løsninger for de problemer, vi står overfor, siger han.

- Skulle det være i Libyen, der er et ragnarok? Skulle det være Marokko, som siger blankt nej? På sigt er det en skøn tanke, som man måske på sigt kan gøre i et større internationalt samarbejde, men det er ikke noget, som på den korte bane er realistisk, lyder det fra Marcus Knuth. 

Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, kalder intentionerne bag Socialdemokratiets udlændingeudspil for fine og ville ønske, forslaget kunne lade sig gøre. Men det kan det ikke, siger han.

Asyludspil deler rød blok

Udlændingeudspillet splitter socialdemokraternes parlamentariske grundlag - Enhedslisten og SF.

Enhedslistens udlændingeordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, giver udspillet en hård medfart.

- Det er bestemt ikke problemfrit at integrere flygtninge. Men løsningen er da ikke at eksportere problemerne til for eksempel Nordafrika, hvor man i forvejen står med en kæmpemæssig opgave, siger hun til DR. 

Derimod ser formand for SF Pia Olsen Dyhr gode takter i udspillet.

- Både i forhold til at hjælpe flere flygtninge på en bedre og mere holdbar måde, øge udviklingsbistanden, igen at tage kvoteflygtninge og behandle asylsager i nærområderne. Det er positivt, siger Pia Olsen Dyhr til DR.

DF og S afviser kritik

Også Dansk Folkeparti byder udspillet om modtagecentre i tredjelandene velkommen.

For forslaget vil ifølge partiets udlændingeordfører, Martin Henriksen, hjælpe integrationen af flygtninge, der allerede er i Danmark.

- Det indlysende er, at det bliver væsentligt nemmere at styre tilstrømningen til Danmark. Derfor har vi i Dansk Folkeparti været fremme med det her i 2014 og 2016, siger han.

- Vi vil få meget nemmere ved at få styr på tilstrømningen samt integrationen af de mennesker, der er her, og hvor der er en masse integrationsproblemer.

Både Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet afviser, at forslaget bryder med internationale konventioner.

Og spørger man Mattias Tesfaye, er det ikke en aftale, som nødvendigvis kun skal indgås blandt de røde partier.

- Det er klart, vi skal finde 90 mandater. Det behøves kun være røde partier. Vi vil selvfølgelig bruge den kommende tid frem mod næste folketingsvalg til at diskutere det seriøst med alle folketingets partier, siger Mattias Tesfaye.